Uoči 20. rođendana češke „plišane revolucije“ koji se obeležava sutra u Pragu održan je koncert svetskih muzičkih zvezda, a državnici na čelu sa američkim predsednikom Barakom Obamom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel nazdravili su video čestitkama. „Muzika je bila važan element tih naših nežnih revolucija“, objasnio je na početku koncerta vođa plišane revolucije, bivši čehoslovački i češki predsednik Vaclav Havel, zašto je odabrao da proslavlja godišnjicu pada komunizma zajedno sa zapadnim muzičarima, prijateljima koji su se solidarisali sa Česima u vreme totalitarnog režima.

U Havelovom centru Praška raskrsnica „plišanoj revolucji“ pevali su tako Suzan Vega, Lu Rid, Džoan Baez i sopranistkinja Rene Fleming uz pratnju Praške komorne filharmonije pod dirigentskom palicom Jiržija Bjelohlaveka, a koncert je direktno prenosila nacionalna televizija. Američki predsednik Barak Obama u video poruci Česima i Slovacima naglasio je da je čehoslovačka „plišana revolucija“ pomogla da se sloboda širi i dalje u Evropi, a da su i danas svetu takva inspiracija, duh te revolucije i hrabrost i te kako potrebni. Nemačka kancelarka Angela Merkel poručila je Česima da ne slave sami i da Nemačka ne zaboravlja da su međaši na putu ka slobodi bili i sindikati Solidarnost rođeni u poljskoj luci Gdanjsk, mađarsko otvaranje granice sa Austrijom i demonstracije na Vaclavskom trgu u Pragu. „Za to je bila potrebna velika građanska hrabrost. Na sreću, sada smo spojeni u Evropi. Nastavimo tako zajedno“, pozvala je u video poruci nemačka kancelarka.

Poslednji sovjetski predsednik i otac sovjetske „perestrojke“ koja je dala impuls jeseni naroda, kako se često naziva 1989. Mihail Gorbačov poželeo je da budućnost Čeha i Slovaka u Evropi bude jednako plišana i nežna kao što je bila njihova revolucija. „O svemu u Evropi možemo da se dogovorimo. I moramo da se dogovorimo“, kazao je u video poruci Gorbačov. Francuski filozof Andre Gliksman na koncertu u Praškoj raskrsnici podsetio je Čehe i Slovake koliko su imali sreće što su imali Vaclava Havela a ne Slobodana Miloševića, te je u Čehoslovačkoj pad komunizma protekao bez krvi.

Jedan od vođa pokreta otpora totalitarnom režimu u Poljskoj Adam Mihnjik nazdravio je, „plišanoj revoluciji“ i svojim prijateljima Česima i Slovacima koji su je predvodili kao i tibetanski duhovni vođa dalaj lama, u video poruci, naglasivši da je ključno bilo to što je izbegla nasilje, jer, kako je kazao Mihnjik, sila rađa samo dalje nasilje.

„Naša sloboda često je za ovih 20 godina bila gorka, ali tako to biva sa autentičnim slobodama. Sloboda nije donela moralnu katarzu. Sloboda je za sve – i za zločince i za karijeriste. Često smo grešili tokom ovih 20 godina, glasali za demagoge, populiste, narcise“, upozorio je Mihnjik. Na sporove koji se vode oko toga kako su i da li su uopšte Česi iskoristili svojih 20 godina slobode i demokratije podsetio je i sadašnji češki predsednik Vaclav Klaus. „Mislim da nam bez obzira na sve manjkavosti, naš današnji sistem daje šansu da se slobodno ostvarujemo i da je to maksimum koji smo mogli da dostignemo promenom režima“, rekao je Klaus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari