VIDEO Šapić o divljoj deponiji iza stare Železničke stanice: Ispitaćemo da li se nalaze toksične materije 1foto: Vojin Radovanović/Danas; Kristina Bondžulić/Danas

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić na konferenciji tokom sednice Skupštine grada Beograda upitan za divlju deponiju iza zgrade bivše Železničke stanice, izjavio je da za ovu konkretnu deponiju ne zna, ali da grad ima problem sa deponijama, mahom onim građevinskim. Poručio je da će ispitati navode da se na ovoj deponiji odlažu toksične materije, koje mogu ugroziti životnu sredinu, a na šta su upozoravali stručnjaci sa Hemijskog fakulteta.

– Problem je negde i Vinča, kažu građevinari da ne može da primi sav građevinski materijal. Oni opet sa druge strane kažu da su im rigorozni uslovi, pa ako se podvuče pod građevinski materijal nešto što nisu prijavili, penali su veliki pa zato oni ne idu. Imamo masovno da privatnik kupi zemlju, kopa rupa i tu baca građevinski materijal, pa se to zatrpava. Toga smo svega svesni, rekao je Šapić, dodavši da je potrebna sinhronizacija u donošenju zakona sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine.

Odgovor na pitanje kako će grad problem divljih deponija rešiti, kaže gradonačelnik, još nema. Računali su da će to rešiti Vinča, ali se tu desilo nekoliko problema. Dodaje da će nova služba grada „Beogradski lični asistenti – BELI“ doprineti rešavanju i ovog problema.

– Mislim da će pravljenje beogradske službe javnog reda, kroz Beogradske lične asistente, nadzornike, prijatelje, kako sam ih nazvao „Bele“. I zbog njih ste mi se smejali, poumirali ste od smeha, a videćete da će Beli biti čovek kog će Beograđani najviše da poštuju, da vole. Umirali ste od smeha, ne Vi, jer u Danasu kada napravite tekst ja ne mogu da vidim koliko se smejete. Ali sam video u emisijama Vaše kolege koje imaju priliku o tome da govore kako o tome sa podsmehom govore, čak se i fizički smeju, rekao je.

U periodu koji dolaze, nakon formiranja vlade, u saradnji sa nadležnim ministarstvom će raditi na rešavanju ovog problema, te da je najbitnije da za sve građevinske firme bude jednako. Obavezni su ljudi na terenu koji će da pišu kazne i da vrše presiju na građevinske firme, ali se i njima mora omogućiti gde da odlažu šut.

Na opasku novinara da se na deponiji kod Savskog trga nalaze, kako su ukazivali naši sagovornici sa Hemijskog fakulteta, toksične materije, Šapić odgovara da je termin „toksične materije“ opasan, te da ne zna da li toga tamo ima.

– Ja to ne znam. Ali videćemo da ispitamo. Moramo i sa Vinčom da vidimo koliko ona to može da primi. Nije nam ni cilj da zaustavimo građevinsku industriju. Ako se sećate kod one bare Reva je trebalo da se pravi deponija. Zaustavljeni su radovi. Moram da priznam i ja sam gledao one planove i rekao „pa čekajte ljudi, što 50 metara od prirodnog dobra“, zar to nije moglo negde drugde“. Nije moralo tu, ali da smo negde drugde napravili takvu deponiju daleko bi lakše sada bilo za odlaganje takvog otpada, jer druge deponije koje su zatvorene dovele su do količine otpada koji nema gde da se odlaže. Kako ćemo to da rešimo, ja nemam konkretan odgovor sada, ali se njime bavimo, naveo je gradonačelnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari