VIDEO Šta je Danica Grujičić govorila o koroni u februaru 2020, a šta danas tvrdi 1Dr Danica Grujičić Foto: Medija centar/ wikipedia

Tokom gostovanja u emisiji Reč na reč potpredsednica DS-a Dragana Rakić rekla je da je dr Danica Grujičić, prva na listi SNS-a, svojevremeno tvrdila da je pandemija „biološki rat i da će ovaj virus da ubija samo Kineze“. Dr Grujičić je odgovorila da to nije tačno. Ona je međutim krajem februara 2020. godine na svom Fejsbuk profilu okačila video u kome navodi da do tog trenutku najviše žrtava kovida 19 je upravo u Kini, postavljajući pitanje „šta vam to govori?“.

– (Trenutno) 98 odsto obolelih su Kinezi, 99 odsto umrlih su Kinezi. Šta vam to govori? Meni kao lekaru da je reč o jednoj specifičnoj vrsti biološkog rata bez obzira na to ko šta pričao – navela je dr Grujičić u videu objavljenom poslednjeg dana februara 2020.

U tom trenutku kovid 19 još uvek nije bio registrovan u Srbiji. Prvi slučaj obolevanja od novog virusa prema zvaničnim podacima zabeležen je u martu.

Istraživači sa Medicinskog fakulteta objavili su prošle godine međutim rad u kome su pokazali da je novi korona virus otkriven prilikom obdukcije rađene početkom februara i to kod žene koja nije bila u inostranstvu. To je potvrdilo činjenicu da je SARS-CoV-2 bio prisutan mnogo ranije u Srbiji od zvaničnih podataka.

U pomenutoj objavi na Fejsbuku iz 2020. dr Grujičić piše da se u tom trenutku virus nije pojavio i nema nijedne obolele osobe na današnji dan.

Ona je tada kazala i da se divi zbog načina na koji su Kinezi pristupili borbi protiv ovog virusa„, ali i da korona nije ništa opasnije od bilo kog drugog sezonskog virusa.

Dr Grujičić je tada istakla i da su najugroženiji oni koji imaju hronične bolesti i savetovala je nošenje maski.

U prethodnom periodu dr Grujičić je u više navrata ponavljala da je SARS-CoV-2 veštački stvoren virus.

Ona je to ponovila i u sinoćnjoj emisiji Reč na reč.

– To je apsoultno veštački napravljen virus. Ne postoji nijedan virus koji se isto ponaša na plus 50 i minus 50. Ja to i dalje tvrdim – kazala je dr Grujičić.

Povodom tvrdnji Dragana Rakić, dr Grujičić je još istakla da je izjavila da je „moguće da je (virus) napravljen za jedan narod, da se nije slučajno pojavio u Kini“.

-Kakve su bile ideje onih koji su taj virus stvorili, ja to ne mogu da govorim, ali je zahvatio čitav svet – istakla je dr Grujičić.

Podsetimo, gostovanje dr Grujičić u emisiji Reč na Reč izazvalo je kritike lekara pošto je između ostalog rekla da treba dokazati da doktori za koje se navodi da su umrli od kovida zaista preminuli zbog infekcije novim korona virusom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari