Vidovdan na jugu Srbije: Vladičin Han obeležava gradsku slavu, u Vranju izložba o Bregalničkoj bitki 1Vidovdanska litija u Vladičinom Hanu Foto: Opština Vladičin Han

Služenjem svečane liturgije u hramu Kneza Lazara u Vladičinom danas se svečano obeležava gradska i slava hrama. Najboljim đacima osnovnih i srednjih škola su uručene „Vidovdanske nagrade“. U Vranju je sutra u planu otvaranje izložbe o Bregalničkoj bitki i Balkanskim ratovima.

Veliki broj građana Vladičinog Hana i ove godine se pridružio obeležavanju jednog od najvećih praznika srpske pravoslavne crkve, Vidovdana.

Litije je ove godine predvodio vladika episkop vranjski Pahomije koji je služio i parastos žrtvama sukoba na Kosovu i Metohiji  pored spomenika u centru grada. Slavski kolač presečen je  u parku kod Zavetnog krsta, tradicionalnog mesta gde se o praznicima okupljaju žitelji Vladičinog Hana.

Svečanom liturgijom u Crkvi kneza Lazara u Vladičinom Hanu danas je svečano obeležena gradska i slava hrama.

Izložbom pod nazivom „Drugi balkanski rat na fotografijama i dokumentima“, Vranje će u četvrtak, 29. juna obeležiti 110. godišnjicu Drugog balkanskog rata i Bregalničke bitke. Autor izložbe je prof. dr Dejan Antić, istoričar i profesor Filozofskog fakulteta u Nišu, koji će predstaviti postavku Vranjancima.

Otvaranje izložbe zakazano je za 17 sati u galerijskom prostoru Pozorišta Bora Stanković u Vranju. Organizatori su Istorijski arhiv 31. januar u Vranju i Republički odbor Saveza potomaka ratnika Srbije. Pokrovitelji su Grad Vranje i HK Jumko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari