Vranje proslavilo gradsku slavu 1Foto: vranje.org.rs

Svetom arhijerejskom liturgijom, litijama i rezanjem slavskih kolača obeležena je slava grada Vranja, Duhovski ponedeljak.

Čestitajući Vranjancima slavu, gradonačelnik Slobodan Milenković poželeo im je puno zdravlja, radosti i napretka.

„Veoma mi je drago što smo se i danas okupili na svetoj liturgiji, svetom sabranju, da obeležimo slavu, ali i da se pomolimo Svetoj Trojici za zdravlje naših građana. Nismo zaboravili ni slavne i važne datume iz prošlosti, kao i istorijata crkvenog života i duhovnosti naših predaka. Tako je grad Vranje učestvovao u realizaciji brojnih projekata zajedno sa Eparhijom vranjskom, počev od obeležavanja velikog jubileja – 950 godina manastira Svetog Prohora Pčinjskog i proslavljanja eparhijske slave, Svetog Justina ćelijskog i vranjskog – do otvaranja Hilandarskog kutka u Javnoj biblioteci ‘Bora Stanković’, i brojnih izložbi, koncerata i književnih večeri“, rekao je Milenković.

Vranje proslavilo gradsku slavu 2
Foto: vranje.org.rs

Vladika vranjski Pahomije u svojoj besedi podsetio je na značaj praznika Svete Trojice koji predstavlja „ispunjenje obećanja Isusa Hrista, da će duh sveti u obliku ognjenih jezika sići na svete apostole“.

„To veliko čudo koje se dogodilo u Jerusalimu na Pedesetnicu od vaskrsenja Hristovog, ponavalja se svakome od nas kada se krštavamo, jer krštenje nije samo obred i običaj, već sveta tajna, kada se na nas sliva blagodat Duha Svetoga, isto kao što je sišao na svete apostole“, naglasio je vladika Pahomije.

Vranje proslavilo gradsku slavu 3
Foto: vranje.org.rs

U litijama su, osim sveštenstva, monaštva, predstavnika rukovodstva grada i vernika, bili i pripadnici vojske, policije, sportskih i kulturno-umetničkih društava.

Nakon rezanja slavskih kolača priređeni su trpeza ljubavi i kulturno-umetnički program.

Vranje proslavilo gradsku slavu 4
Foto: Dušan Pešić/Danas

Nakon toga je u Gradskoj kući priređen prijem za mnogobrojne zvanice, a obeležavanje gradske slave biće završeno večeras, koncertom Čede Markovića, koji će biti održan na Trgu Staniše Stošića sa početkom od 20 sati.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari