Vijetnamski ministar odbrane Pung Dvang Tan rekao je juče posle sastanka sa američkim kolegom Leonom Panetom u Hanoju da njegova zemlja želi da nastavi odbrambenu saradnju sa svim zemljama, uključujući i stabilne i dugotrajne odnose sa Kinom i Sjedinjenim Državama.


Hanoj, prema rečima Punga, neće žrtvovati odnose sa jednom zemljom na uštrb druge. Peking je zabrinut zbog nove odbrambene strategije SAD koja podrazumeva veću orijentaciju na azijsko-pacifički region, uključujući i plan da se poveća broj vojnika, brodova i druge vojne opreme u toj oblasti.

Paneta je u nedelju stigao u dvodnevnu posetu Vijetnamu, koja, kako navodi agencija Frans pres, svedoči o volji Vašingtona da ojača veze sa svojim nekadašnjim neprijateljem, posebno zbog sve većeg jačanja Kine u regionu. Američki sekretar odbrane rekao je juče da je cilj Sjedinjenih Država da pomogne u jačanju kapaciteta zemalja širom tog regiona.

– Iskreno, najviše može da ugrozi stabilnost situacija u kojoj s jedne strane imamo grupu slabih zemalja, a sa druge samo Sjedinjene Države i Kinu kao velike sile u regionu – ukazao je Leon Paneta.

Američki i vijetnamski ministar razmenili su juče u Hanoju predmete prikupljene tokom Vijetnamskog rata, uključujući i pisma poginulog američkog vojnika Stiva Flaertija, koja je Severni Vijetnam koristio u propagandne svrhe. U pismu „gospođi Vajat“, koje citira agencija Asošijeted pres, Flaerti kaže da je rat „prljav i surov“. „Siguran sam da će ljudi razumeti svrhu ovog rata čak iako se mnogi od nas s njim ne slažu“, napisao je Flaerti.

Vijetnamske vlasti dozvoliće američkim timovima koji traže posmrtne ostatke ubijenih vojnika SAD tokom rata u Vijetnamu, da istraže tri

nove zone, rekao je Paneta. On je zahvalio vijetnamskim vlastima za pomoć u identifikaciji i lokalizovanju američkih vojnika koji se od rata u Vijetnamu vode kao nestali. Posle više od 35 godina od kraja rata, još uvek nisu pronađeni svi posmrtni ostaci poginulih američkih vojnika u toj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari