Internet sajt Vikiliks Džulijana Asanža najavio je juče da će privremeno prestati da objavljuje tajna dokumenta – zbog nedostatka novca.


Zbog blokade računa koje su Vikiliksu uvele kompanije Viza i Masterkard, sajt je „prinuđen da privremeno obustavi objavljivanje dokumenata i da se posveti aktivnom prikupljanju priloga“, piše u saopštenju Vikiliksa, objavljenom u Londonu. „Od 7. decembra 2010, na snazi je finansijska blokada koju su samovoljno i nezakonito uveli Benk of Amerika, Viza, Masterkard, Pejpal i Vestern Junion. Taj napad je uništio 95 odsto naših prihoda“, ukazano je u saopštenju. „Vikiliks je radio poslednjih jedanaest meseci koristeći svoje rezerve novca. Organizacija je izgubila desetine miliona dolara zbog te blokade“, naveo je Asanž i to ocenio kao „politički napad na inicijativu SAD“.

Vikiliks je od 2010. godine objavio tajna dokumenta američke vojske o ratovima u Avganistanu i Iraku, i hiljade diplomatskih depeša Sjedinjenih Država, što je izazvalo i međunarodne skandale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari