Hiljade pripadnika snaga bezbednosti raspoređeno je juče u gradu Urumćiju u kineskom zapadnom regionu Sinđijangu u cilju suzbijanja krvavih etničkih obračuna. Žestoki okršaji između muslimanskih Ujgura i Han Kineza počeli su u nedelju, a do sada je 156 osoba izgubilo život, dok je 1.400 osoba u pritvoru. Lider Komunističke partije u Urumćiju izjavio je da će oni za koje se dokaže da su podstrekivali nasilje biti pogubljeni.

Dopisnici sa lica mesta javljaju da je na hiljade pripadnika paravojne policije raspoređeno na ulicama Urumćija, gde su na snazi ratni zakoni. Tenzije su visoke, a spekuliše se i da su Han Kinezi tokom noći izveli napad na ujgursku decu. Navode se i brojni drugi osvetnički napadi, uprkos tome što je juče uveden policijski čas na celoj teritoriji. Snage bezbednosti pod punom ratnom opremom, sa automatskim naoružanjem, napravili su liniju razdvajanja između dve etničke zajednice, dok su neke oblasti potpuno izolovane. Iz helikoptera juče su bacani leci u kojima se apeluje na mir među 2,3 miliona stanovnika Sinđijanga.

Kao jedan od načina da kontrolišu nerede, vlasti su blokirale internet, uključujući i socijalne mreže poput Fejsbuka i ograničili mogućnost slanja sms poruka. Istovremeno, policija generalno omogućava stranim medijima da izveštavaju sa lica mesta.

Najnoviji incident izbio je kada su pripadnici zajednice Ujgura izveli napad na dvadesetak Han Kineza. U drugom, odvojenom incidentu koji su izveli Ujguri u severozapadnoj provinciji, policija je intervenisala bacajući suzavce.

U međuvremenu su nastavljeni protesti ujgurskih žena protiv hapšenja članova njihovih porodica. Prema izjavama očevidaca na protestima su se čuli uzvici „Smrt Ujgurima“.

Tenzije između dve zajednice u Sinđijangu rastu već nekoliko godina. Zabeležen je i veliki priliv migranata iz redova Han Kineza u ovaj region, gde žive manjinski Ujguri. Ova etnička zajednica često se žali na diskriminaciju i uskraćivanje prava njihovim pripadnicima. Mnogi od njih traže svoju nezavisnu državu. S druge strane, kineske vlasti separatiste iz Sinđijanga nazivaju teroristima, povezuju ih sa Al Kaidom i optužuju da imaju podršku iz inostranstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari