Virusi se brže šire bez maski: Veći broj respiratornih infekcija u Beogradu 1Foto: Pixabay/Parentingupstream

Broj osoba obolelih od respiratornih infekcija u Beogradu, koje nisu kovid, u porastu je poslednjih nedelju dana, pokazuju podaci Gradskog zavoda za javno zdravlje. Pri tome, najveći broj slučajeva beleži se među decom do 19 godina, što je uobičajno. Iz GZZJZ-a naglašavaju da se uprkos ovom porastu ništa dramatično ne dešava što je i mišljenje koje dele i pedijatri sa kojima je Danas razgovarao. Takođe, sezona virusa trebalo bi uskoro da bude gotova, ali dolazi sezona alergija.

U poslednjoj nedelji za koju GZZJZ ima podatke (od 14. do 20. marta) bilo je 15,662 slučajeva akutnih respiratornih infekcija, koje nisu kovid. U odnosu na nedelju dana ranije, kada je bilo 12,331 ovakav slučaj, to je povećanje od skoro 30 odsto.

Iz GZZJZ međutim kažu i da je ovaj broj i dalje u okvirima za ovaj period godine, kada još uvek ima dosta obolevanja respiratornih organa.

Očekuje se i da od aprila broj respiratornih infekcija bude sve manji ponovo do jeseni.

Prema podacima GZZJZ-a, tokom poslednje izveštajne nedelje najviše respiratornih infekcija bilo je među decom starosti od pet do 19 godina – 6,869 (što je 43 odsto od ukupnog broja), sledi radno sposobno stanovništvo do 65 godina (4,411 slučajeva), pa zatim najmlađi starosti od jedne do četiri godine (3,460). Najmanje respiratornih infekcija bilo je među starijima od 65 – 922 slučaja.

U poređenju sa nedelju dana ranije – najveće povećanje vidi se među starijima od 19 godina, što može biti i posledica ukidanja antikovid mera, zahvaljujući kojima je i broj respiratornih infekcija u prethodnom periodu bio manji.

Iz GZZJZ takođe navoda da je u poslednjoj nedelje bilo 1,115 slučajeva obolenja sličnih gripu, što je približno isto kao i nedelju dana ranije (1,139).

Pedijatar dr Nevenka Raketić, koja ima privatnu praksu, kaže da se povećanje broja respiratornih infekcija poslednjih dana vidi i kod nje na poslu, ali i da među decom ima slučajeva gripa.

-Od početka janura pa do polovine februara borili smo se sa kovidom. U tom periodu svako drugo dete je bilo pozitivno. Sada to više nije tako, ali sada su nastupile respiratorne infekcije, ima dosta i streptokoknih infekcija, kao i stomačnih virsa. Verujem i da među decom ima gripa, s obzirom da vakcinacija dece protiv gripa kod nas, iako je moguća, skoro da ne postoji – navodi dr Raketić.

Ona kaže i da sve što se trenutno vidi jeste uobičajno za ovo doba godine, da će se sezona virusa uskoro završiti a da od aprila na dnevni red dolaze alergije.

Upitana kako da roditelji male dece razlikuju viruse od alergija, ona kaže da to može biti nezgodno ali da dve osnovne razlike jesu da alergije nisu praćene temperaturom i da tegobe duže traju.

  • Virus prođe za tri do pet dana bez lečenja, simptomi alergija traju duže, i često  ne zahvataju samo nos već i oči, i praćene su kašljem tako da detetu mogu biti potrebne i inhalacije  – kaže dr Raketić.

Inače prema podacima GZZJZ, najmanje slučajeva respiratornih infekcija bilo je na opštinama koje imaju ili staro stanovništvo, kao što je Stari grad (416) ili su razuđene Sopot (305). Veće brojeve imale su mnogobrojnije, gušće naseljene opštine, poput Čukarice (1,941) i Novog Beograda (1,484). I na Rakovici koja je među opštinama sa srednjim brojem stanovnika zabeleženo je dosta slučajeva respiratornih infekcija  – 2,304.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari