Više od 1.000 mesta u somborskim srednjim školama 1Sombor, foto: sr.wikipedia.org

Đacima u Somboru je na raspolaganju više od 1.000 slobodnih mesta u srednjim školama, a održavanje završnih ispita i malih matura planirano je od 27. do 29. juna.

Kako prenosi portal SoInfo, tom prilikom budući srednjoškolci polagaće testove iz srpskog (maternjeg) jezika, matematike i kombinovani test.

Osam somborskih srednjih škola je ove godine ponudilo 1.152 mesta za nastavak školovanja svršenih osnovaca.

Plan upisa objavljenom na sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razovoja, pokazuje da Srednja tehnička škola prednjači po broju smerova i mesta za upis novih učenika.

Školske 2022/2023 učenicima je na raspolaganju deset smerova – električar, elektromonter mreža i postrojenja, elektrotehničar energetike, tehničar mehatoronike, elektrotehničar računara, mašinski tehničar motornih vozila, tehničar za kompjutersko upravljanje, vozač motornih vozila i tehničar drumskog saobraćaja.

Gimnazija „Veljko Petrović” upisaće 210 učenika na šest smerova. Proteklih godina škola je otvorila i specijalizovana odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za geografiju i istoriju, računarstvo i informatiku, odnosno za sport.

Čelnici Gimanzije naveli su da su prijemni iz matematike za upis na IT smer položilo 23 od 25 prijavljenih učenika. Testove za upis na geografsko – istorijski smer položilo je trinaest učenika. Saopšteno je da je devetnaest učenika podnelo odgovarajuće potvrde granskih sportskih saveza koji su preduslov za upis u sportsko odeljenje gimanzije „Veljko Petrović“.

Četiri četvorogodišnja i tri trogodišnja smera, sa ukupno 180 raspoloživih mesta, nudi Srednja Ekonomska škola. Budući učenici mogu da biraju između „zvanja” ekonomski tehničar, komercijalista, poslovni administrator, finansijsko – računovodstveni tehničar, konobar, kuvar i trgovac.

Srednja medicinska škola „Dr Ružica Rip” pored četiri smera na srpskom jeziku, nudi i jedan na mađarskom. Sto pedeset učenika biće upisano na obrazovne profile ginekološko – akušerska sestra, medicinska sestra – tehničar, farmaceutski tehničar i fizioterapeutski tehničar.

Ljubitelji životinja i poljoprivrede moći će da stiču znanje na jednom od pet smerova u Srednjoj poljoprivredno – prehrambenoj školi. Tehničar za zaštitu životne sredine, tehničar za hemijsku i farmaceutsku tehnologiju, pedikir – manikir, frizer i tehničar dizajna odeće, su obrazovni profili koje nudi SŠ Sveti Sava.

Osamnaest slobodnih mesta za muzikalne osmake otvoreno je u SMŠ „Petar Konjović”. Kandidati će moći da konkurišu za dizajnera zvuka, odnosno muzičke izvođače, klasične muzike ili tradicionalnog pevanja. ŠOSO „Vuk Karadžić” će školske 2022/2023 godine na tri smera primiti 18 đaka.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari