Više od 140 stručnjaka potpisalo Apel protiv pseudoistorije 1Foto: Freeimages/cierpki

Istoričari, istoričari umetnosti, arheolozi, antropolozi, klasični filolozi i teolozi potpisali su apel protiv novog talasa pseudoistorije i mitomanskog tzv. novoromantizma.

Za svega nekoliko dana više od 140 stručnjaka u oblasti društveno-humanističkih nauka potpisalo je ovaj Apel.

„U potpunosti svesni izrazito štetnog delovanja Udruženja ,,Miloš S. Milojević“, osećamo odgovornost i dužnost da pozovemo celokupnu javnost, kao i stručne i akademske krugove, ustanove kulture i prosvete (arhivi, biblioteke, muzeji, galerije, kulturni centri, škole, fakultete), centralne, pokrajinske i lokalne vlasti (a pre svega Ministarstvo kulture i informisanja koje je samo tokom ove godine čak u dva navrata finansijski podržalo objavljivanje dela Miloša S. Milojevića), starešinstva srpskih pravoslavnih manastira i parohijskih hramova, sredstva javnog informisanja (štampane, elektronske medije i portale) da u razmatranje uzmu ove sažeto izložene naučne činjenice o mestu Miloša S. Milojevića u našoj kulturi, prošlosti i naučnoj istoriografiji i da, zajedno sa stručnjacima, jasno i odlučno stanu na put šarlatanskom sejanju njegovih činjenično neprihvatljivih stavova koji se iz razloga naučne metodologije ne mogu nikako rehabilitovati“, navodi se u saopštenju povodom Apela.

Potpisnici Apela najoštrije osuđuju brojne verbalne ispade, uvrede i pretnje fizičkim nasiljem koje pojedini članovi i simpatizeri Udruženja ,“Miloš S. Milojević“ upućuju njihovim kolegama, kao i otvorene ksenofobne i antisemitske stavove koje propagira to udruženje.

Potpisnici Apela pozvali su sve svoje kolege i koleginice, kao građane koji istinski žele da, kako navode, obogate i objektivizuju znanja iz nacionalne istorije, da svojom javnom podrškom ovom dokumentu daju odlučan doprinos daljoj afirmiciji naučne istoriografije i drugih humanističkih disciplina u našoj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari