Više od 3.000 građana čistilo na 150 lokacija širom Srbije 1Foto: Kreni-promeni

Više od 3.000 građana učestvovalo je u akciji čišćenja dovljih deponija na 15o lokacija širom Srbije.

Savo Manojlović iz pokreta Kreni-promeni ocenio je akciju više nego uspešnom.

– Inače, posebno je simpatično bilo da su određene deponije nakon što smo objavili lokacije njihovog čišćenja, komunalne službe očistile dan pre. Tako nam je žena iz Krčedina javila da je posle 19 godina očišćena divlja deponija kada su građani najavili njeno čišćenje. Sličnu vest nam je javio Stevan Babić iz Novog Sada za lokaciju na Dunavcu. Ja bih iskreno želeo da kažem da je lepo što su građani opet naterali institucije da urade svoj podao, ali što su pokazali da od njih zavisi u kakvoj će žemlji videti – istakao je Manojlović za Danas.

On je podseto da je ovaj vid aktivizma pre nekoliko godina otpočela Eko straža, a da je u današnjem čišćenju učestvovao veliki broj organizacija.

Pored Kreni – Promeni, učestvovali su i: Turistička organizacija opštine Vlasotince, Bežanijska Patrola, Moje naselje, Pomoć prijatelju 2020, Šec kace, City Clean-ing, Hrast-Priboj, Ekološko društvo Baroševac, Udruženje Ekolibri, Centar za socijalne Inovacije „Centrifuga“, Mirijevo zdravo i zeleno, Sačuvajmo zelenu Zvezdaru, Udruženje „Zelena vizija“, Mini eko zona, Eko otpor, Trash Hero Begeč, Kula iz tvog ugla, Zeleni kit, Sportsko udruženje „Lazin park”.

– Posebno ih istakao pojedince koji su prijavljivali lokacije i samoorganizovali se. Ovo je pokazatelj da su ljudi i pojedinci ti koji imaju moć da kada krenu i naprave promenu. Nas nekoliko je otišlo na divlji otpad u Rakovici gde su čišćenje organizovali Ana Vukićević i Nikola, Marko, Dule momci iz lokalnog azila za pse – naglasio je Manojlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari