Više od 3.000 vernika na proslavi 800 godina autokefalnosti SPC 1Foto: Sajt SPC

Više od 3.000 vernika prisustvovalo je danas službi osvećenja paraklisa Svetom Velikomučeniku Lazaru u manastiru Rođenja Presvete Bogorodice u Grbaljskoj Podlastvi, gde se obeležava 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Poglavar SPC patrijarh Irinej se, nakon liturgije koju je služio, obratio vernicima, kao i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, prenosi portal IN4S.net.

U Grblju kod Budve patrijarh Irinej je rekao da je danas „veliki dan svete i blagoslovene zemlje Srbije i srpskih zemalja“ i dodao da nije u prilici da duže govori zbog svog zdravstvenog stanja.

„Naša crkva je pre osam vekova dobila značajno priznanje da je postala autokefalna, da je postala ravna svim drugim velikim pravoslavnim crkvama, počevši od Jerusalima. To preveliko delo izdejstvovao je Sveti Sava, najveća ličnost naše crkve i države“, kazao je Irinej.

On je naveo da su Sveti Sava i Stefan Nemanja znali da bez samostalne crkve ne može biti samostalne države i da su postavili temelj srpske crkve i države.

„Zahvaljujući tom daru Božijem uspeli smo da preživimo strašni srednji vek. Nažalost, dopustili smo da nas drugi dele i svađaju i zato danas doživljavamo velika iskušenja. Ali budući da imamo temelj duhovni, imamo i veliku blagodat Božiju“, naveo je poglavar SPC.

Srpskom narodu je poručio da ne napušta svoja ognjišta.

„Neće Gospod dopustiti da nestanemo s lica zemlje. Sve što nam treba dao nam je. Zato upućujem apel vama prisutnima, a nadam se da će taj apel obići našu zemlju i otadžbinu: Ne ostavljajmo svoju blagoslovenu zemlju za koju su najveći sinovi dali doprinos njenom uspehu i napretku. Ne napuštajmo svoju otadžbinu. Mi smo blagosloveni narod i naša kultura i istorija ostavljaju čvrste temelje koji se ne menjaju od danas do sutra“, dodao je Irinej.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilihije kazao je da je danas veliki dan i pozdravio ambasadore, kako je rekao, „carske Rusije“ i Srbije i predstavnike crnogorskih opštinskih vlasti.

„Daj Bože da današnje čudo Božije koje se dogodilo ovde da bude izmirenje braće i da se prekine krvavo bratoubilačko kolo. Da se svi nadahnemo duhom ove drevne svetinje i svetog kneza Lazara koji se žrtvovao“, kazao je Amfilohije.

Svečanosti su, između ostalih, prisustvovali ambasador Srbije u Crnoj Gori Zoran Bingulac i gradonačelnici Budve i Herceg Novog Marko, Bato Carević i Stevan Katić, prenosi IN4S.net.

Proslava 800 godina autokefalnosti SPC počela je sinoć svečanom akademijom u manastiru Rođenja Presvete Bogorodice, nastavljena je jutrošnjom liturgijom koju je služio Irinej, a završena susretom sa vernicima, nazvanim „Trpezom ljubavi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.