lekovi antibioticiFoto: EPA-EFE/Andre Coelho

Dostupnost inovativnih lekova u Srbiji najmanja je u Evropi, pokazuju podaci najnovijeg istraživanja koje je sprovela Evropska federacija farmaceutske industrije i nacionalnih asocijacija (EFPIA).

Pacijentima u Srbiji je dostupno svega osam odsto inovativnih lekova koji su registrovani u Evropskoj uniji.

Istaknuto je da je, uprkos učinjenom napretku u poslednjih nekoliko godina, proširenjem liste inovativnim lekovima i time što je država, a pre svega Republički fond za zdravstveno osiguranje prepoznao značaj uvođenja lekova koji poboljšavaju ishode lečenja, zaostatak za Evropom je još uvek ogroman i dodatno raste.

U kolikom je zaostatku Srbija vidi se i po tome što je osiguranicima u Hrvatskoj dostupno tri puta više, u Rumuniji tri i po puta više, a u Bugarskoj čak četiri puta više inovativnih lekova, kaže doktor Bojan Trkulja, direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova.

Prema njegovim rečima, razlog leži u najmanjem ulaganju u lekove u Sbiji, bilo po glavi stanovnika ili kao procenat ukupnih državnih troškova za zdravstvo.

Sa 112 evra po glavi stanovnika Srbija je daleko od Bosne i Hercegovine (161 evro), Bugarske (180 evra), Hrvatske (223 evra). Istovremeno, na lekove odlazi samo 18 odsto ukupnog budžeta zdravstva, dok je taj procenat 22 odsto u Hrvatskoj, 23 odsto u Makedoniji, 29 odsto u Bugarskoj i 34 odsto u Bosni i Hercegovini.

Veće ulaganje u inovativne terapije, kako su istakli stručnjaci, poboljšava ishode lečenja čime se ne poboljšava samo zdravstveno stanje pacijenta već se smanjuju drugi troškovi u zdravstvenom sistemu ali i u čitavoj zajednici.

Prema poslednjim podacima, u Srbiji je opšta smrtnost u 2019. godini iznosila 14,6 na hiljadu stanovnika dok je evropski prosek iste godine bio 10,8. Prosečan ljudski vek u Srbiji iznosi 74,2 godine dok je u najrazvijenijim zemljama EU 82 godine.

Proizvođači inovativnih lekova razgovaraju sa Vladom Srbije i RFZO kako bi se pronašlo rešenje da se jaz u dostupnosti najefikasnijih terapija što više smanji.

To je, kako su istakli, moguće jedino kontinuiranim ulaganjem u ulazak inovativnih lekova na pozitivnu listu, uz povećanje predvidljivosti tog procesa kroz definisanje unapred određenih termina obnavljanja liste inovativnim lekovima makar jedanput godišnje kao što je to slučaj u drugim zemljama regiona i Evrope.

Procene pokazuju da je potrebno minimalno ulaganje od 50 miliona evra godišnje kako bi najvažnije inovativne terapije postale dostupne osiguranicima u Srbiji, što bi moglo da dovede do vidljivog poboljšanja osnovnih zdravstvenih indikatora i smanjenja zaostatka u odnosu na region i Evropu.

Trenutno u Srbiji na ulazak na pozitivnu listu čeka više od 80 inovativnih lekova za koje je procenjen trošak prve godine bar 25 milijardi dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari