Marić: Posle pet godina neophodno je dodati lekove na pozitivnu listu 1Foto: Marko Čonjagić/Danas

Zbog kasne dijagnostike od AIDS-a u Srbiji godišnje umre bar desetoro ljudi, rečeno je na koferenciji održanoj danas povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na preminule od AIDS-a.

„U Srbiji oboleli od HIV virusa žive bolje nego pre deset godina, ali i dalje postoji stigmatizacija kako u zdravstvenom sistemu tako i u društvenom okruženju“, ocenio je izvršni direktor organizacije „Potent“ Bratislav Prokić dodavši da je današnji datum mnogo važniji nego 1. decembar.

„Tad svodimo bilanse, govorimo o željama i projektima, a danas malo više iz srca. Tragedija izgubljenih života podstiču nas da zastanemo, pogledamo naše društvo i da pokušamo da nađemo odgovore da li možemo da uradimo nešto za dobrobit naše zajednice“, kazao je Prokić.

Istakao je da uspešno lečenje osoba sa HIV-om čini tu osobu nezaraznom, kao i da nije virus taj koji ubija, nego strah, osuda i diskriminacija.

Na prevenciju i rano dijagnostikovanje upozorili su svi prisutni ističući da redovna upotreba lekova može zaštiti kako one koji su oboleli od HIV-a tako i druge.

„U 2022. godini u Srbiji su dijagnostikovana 164 slučaja HIV-a, 52 AIDS-a, a umrlo je 20 ljudi“, saopštila je Danijela Simić iz Instituta za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut i podsetila da je seksulani odnos i dalje najčešći način za prenošenje virusa.

Profesorka Danijela Marić iz Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine podsetila je javnost da od 2018. godine na pozitivnu listu nije stavljen nijedan „novi“ lek.

„To nije nova terapija. Lekovi su dugo registrovani u Srbiji ali nikad nisu stavljeni na pozitivnu listu. Ta „nova“ terapija bi zaista morala da se uvede posle pet godina čekanja“, kazala je profesorka Marić.

Dodaje da je spisak lekova koji se koriste za lečenje HIV-a zaista dugačak, ali da kada se pogleda, 80 odsto tih lekova se više ne koristi.

„Dolazim u situaciju da moram da kombinujem nešto što se ne kombinuje jer nemamo tu „novu“ terapiju“ kaže dr Marić.

Ona je akcentovala značaj prevencije HIV-a putem PREP-a.

„To je jedna tableta na dan koja je 100 odsto efikasna za sprečavanje dobijanja HIV-a. Činjenica da više niko ne mora da dobije HIV je fenomenalna. Ne znam gde je problematika da se takva tableta stavi na pozitivnu listu, ali i da svako u Srbiji bude svestan toga da apsolutno više niko ne mora da dobije HIV“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari