Više hiljada na protestu zaposlenih u predškolstvu (VIDEO) 1Foto: Danas

Protest članova Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja održan je danas na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, a okupljeni su tokom skupa ponovili svoje zahteve za izmenu uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u predškolskim ustanovama.

Na protestu se okupilo više hiljada građana, javio je reporter „Danasa“.

Okupljeni su se sa Trga Nikole Pašića uputili u šetnju do Vlade Srbije, pa do Ministarstva prosvete gde su saopštili svoje zahteve o, između ostalog, priznavanju odgovarajućeg koeficijenta doškolovanom kadru u opštinama i gradovima gde to još nije učinjeno.

„Danas smo ovde da dignemo glas za sve nas, za egzistenciju, za decu, za sve ljude“, poručili su okupljeni.

Okupljeni su nosili transparente na kojim piše „Nismo nevidljivi“, „Vaspitačica mora biti zdrava“, „Nismo vas tako vaspitale“.

„Rešili smo da potegnemo izmenu pitanja Uredbe kako bi naše predskolstvo bilo bolje. I ne samo za nas, nego za spremačice, vešerke, pomoćne radnike i druge. Mi smo delatnost od javnog značaja, bez nas ne može da funkcioniše nijedna privreda niti lokalna samouprava. Svojim osnivačima poručujemo da ne mogu da očekuju da ćemo da ćutimo. Svima nam mora biti dobro“, poručila je okupljenima članica sindikata.

Kako prenosi portal Nova.rs, na bini sa koje su se obratile govornice bili su postavljeni plastični lavori, performans koji predstavlja svojevrsni pandan nastupu Konstrakte, a koji ima za cilj da ukaže na položaj vaspitača.

Gordana Sinđelić, profesionalna spremačica, kaže da od 6 sati ujutru ili čisti sneg ukoliko je zima ili odmah prelazi na čišćenje prašine do kraja smene.

„Mi spuštamo i teške krevetiće, njih ima i po 80, što je jako teško za jednu ženu. Mi smo odlazile i u kovid centre gde smo radile za 23.000 dinara. Pa to je nepristojno. Bez nas to ne može da funkcioniše, a sve nas je manje i manje. Jako smo nezadovoljne, ne vidimo se, a velika nam je odgovornost“, rekla je ona.

Danijela Vasiljević iz Čačka upitala je da li možda slučajno sa njima danas i ministar Branko Ružić.

„Bavim se finansijama u vrtićima, 70 odsto administracije ima platu od 42.000 dinara. Tu smo za roditelje, tu za zaposlene. Neretko radimo posao za dvoje ili troje, a rokovi moraju da se ispoštuju. Najniža plata je 22.000 dinara, dozvolite da i mi iz vrtića dodjemo na posao i ne brinemo za svoju egzistenciju. Uredite Uredbu i recite i da“, rekla je Vasiljević.

Okupljeni građani su za trenutak zastali ispred Predsedništva i poručili Vučiću da oni imaju problem.

„Došli smo da Vam se javimo i da kažemo da imamo problem. Vidimo se, predsedniče“.

Ispred Ministarstva prosvete vaspitači su rekli da je to njihova kuća.

„Ovo je naša kuća i znamo kome pripadamo. Vičite ura, jer smo hrabri, znamo šta hoćemo i šta zaslužujemo“, poručili su okupljeni.

„Pokazali smo da ne znamo za strah i mi ćemo ići napred. Divno je biti domaćin danas. Mi smo humani, puni ljubavi ali nama je egzistencija dovedena u pitanje. Čim prođu izbori mi ćemo doći u još većem broju. Samo da im kažemo da ne odustajemo. Ne smemo odustati“, zaključili su.

Time je skup zvanično završen.

Okupljeni su došli iz Kraljeva, Sremska Mitrovice, Kragujevca, Čačka, Gornjeg Milanovca, Vlasotinca, Pančeva i drugih većih gradova širom Srbije.

Protest je organizovan pod sloganom „Uredimo uredbu – nije teško dati reč“, a vaspitači poručuju da će reći „ne“ mizernim platama, samovolji gradskih uprava, guranju problema pod tepih i nevidljivom predškolstvu.

Podsetimo, zaposleni u predškolstvu, osim izmene uredbe, traže povećanje cene rada za 15 odsto, isplatu pomoći radnicima u vrtićima, isplatu regresa i toplog obroka zaposlenima koji primaju minimalac, priznavanje odgovarajućeg koleficijenta doškolovanom kadru u opštinama i gradovima gde to još nije učinjeno.

Sindikat traži i da Ministarstvo prosvete obaveže Pedagoški fakultet u Užicu da izda potvrde o ekvivalenciji stečenog zvanja sa zvanjem master jednom broju zaposlenih, kao i da se rasterete grupe u obdaništima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari