Protest vaspitača u nedelju: „Ne“ mizernim platama i nevidljivom predškolstvu 1Foto: Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja

Članovi Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja organizovaće u nedelju, 20. marta protest na kome će ponoviti svoje zahteve za izmenu uredbe o koeficientima za obračun i isplatu plata zaposlenih u predškolskim ustanovama.

Predsednica tog sindikata Bosiljka Jovanović kaže za Danas da će skup početi okupljanjem na Trgu Nikole Pašića u simboličnih pet do 12, nakon čega je predviđena šetnja do Vlade Srbije i Ministrstva prosvete.

Protest se organizuje pod sloganom „Uredimo uredbu – nije teško dati reč“, a vaspitači poručuju da će reći „ne“ mizernim platama, samovolji gradskih uprava, guranju problema pod tepih i nevidljivom predškolstvu.

– Verujemo u institucije ove države i njima se obraćamo i poručujemo da kod kod u njima radio, ne želimo više da za njih budemo nevidljivi. Peticiju za izmenu uredbe potpisalo je preko 25.000 građana i čim se formira Vlada doći ćemo i pred Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave. Mi smo imali protest 14. februara i tada je bio radni dan, ali nas niko ni iz Ministarstva prosvete, ni iz Vlade nije primio, tako da nam je nebitno da li je radni ili neradni dan ili je Vlada tehnička – odgovara Jovanović na naše pitanje zašto je protest u nedelju kada su pomenute institucije zatvorene.

Podsetimo, zaposleni u predškolstvu, osim izmene uredbe, traže povećanje cene rada za 15 odsto, isplatu pomoći radnicima u vrtićima, isplatu regresa i toplog obroka zaposlenima koji primaju minimalac, priznavanje odgovarajućeg koleficijenta doškolovanom kadru u opštinama i gradovima gde to još nije učinjeno.

Sindikat traži i da Ministarstvo prosvete obaveže Pedagoški fakultet u Užicu da izda potvrde o ekvivalenciji stečenog zvanja sa zvanjem master jednom broju zaposlenih, kao i da se rasterete grupe u obdaništima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari