Više tužilaštvo u Beogradu navodi da je 71 žrtva porodičnog nasilja dobila posao u Beogradu tokom 2023. 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO)

Na području Beograda, prošle godine, zaposlena je 71 žrtva porodičnog nasilja, u skladu sa primenom Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, saopštilo je danas beogradsko Više javno tužilaštvo (VJT).

To tužilaštvo je na svom sajtu navelo da su od ukupno 425 nezaposlenih žrtava porodičnog nasilja, devet njih bile osobe muškog, a 416 ženskog pola.

Dodaje se da „trenutno, 276 žrtava porodičnog nasilja prolazi program za prekvalifikaciju, ili dokvalifikaciju za zapošljavanje“.

Navedeno je i da njih 78 iz „opravdanih razloga“, za sada nije prihvatilo taj vid podrške, jer imaju malu decu, psihički nisu u stanju da rade ili trenutno nema edukativnog programa koji bi mogli da pohađaju.

Podseća se da svih šest beogradskih osnovnih javnih tužilaštava, u koordinaciji sa VJT i sa po 17 ; odeljenja Nacionalne službe za zapošljavanje i Centra za socijalni rad, na sastancima grupa za koordinacijum razmatraju slučajeve porodičnog nasilja i pružaju podršku žrtvama u vidu zapošljavanja.

U radu grupa za koordinaciju i saradnju uključena je organizacija civilnog društva Autonomni ženski centar, koja žrtvama pruža i psihološku i pravnu pomoć, dodaje se.

Te grupe prate 276 nezaposlenih žrtava koje trenutno prolaze program za prekvalifikaciju ili dokvalifikaciju, a kada se budu stekli uslovi i njima će biti pružena podrška za zapošljavanje, navelo je VJT.

Ukazano je da je ovaj vid podrške izuzetno važan, jer dovodi do ekonomskog osnaživanja žrtava nasilja u porodici, budući da, „mnoge žene ostaju u nasilnim zajednicama zbog nemogućnosti da se same izdržavaju“.

„Kada im se omogući ovaj vid podrške one postaju nezavisne, samostalne i u mogućnosti su i da započnu novi život bez nasilja“,dodaje se u saopštenju VJT.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari