Viši sud u Nišu: Bivši obaveštajac negirao optužbe iz zamolnice Ukrajine za izručenje, odbrana tvrdi da je reč o političkom progonu 1Foto Z. Miladinović/Danas

Bivši ukrajinski obaveštajac i general Andrij Naumov negirao je danas u Višem sudu u Nišu optužbe iz zamolnice Ukrajine kojom se traži njegovo izručenje.

Sednica povodom zamolnice Uktrajine u kojoj je navedeno da se njegova ekstradicija traži povodom krivičnih dela finansijske prirode je završena, a sudsku odluku doneće vanraspravno krivično veće, nakon uvida u celokupnu dokumentaciju.

Branioci Naumova su insistirali na tome da zahtev za izručenjem predstavlja politički progon, ukazujući da je u jednom delu zamolnice i navedeno da se protiv Naumova u Ukrajini vodi postupak za veleizdaju iz člana 111. Krivičnog zakonika Ukrajine.

 “Prema našem Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, nije dopušteno izručenje za politička i dela vojnog karaktera, a to zabranjuje i Evropska konvencija, po kojoj se u ovom slučaju postupa, pošto Srbija nema bilateralni ugovor o ekstradiciji sa Ukrajinom. Zato pravosuđe u Srbiji treba ozbiljno da razmotri ovaj slučaj”, rekao je advokat Milan Petrović, branilac Naumova.

Viši sud u Nišu: Bivši obaveštajac negirao optužbe iz zamolnice Ukrajine za izručenje, odbrana tvrdi da je reč o političkom progonu 2
Andrij Naumov: Foto Z. Miladinović/Danas

On je izneo sumnju da Naumov u zamolnici Ukrajine i nije direktno optužen za veleizdaju kako bi se obezbedilo da bude izručen.

Prema pisanju medija, Generalno tužilaštvo Ukrajine je 13. marta ove godine pokrenulo pretkrivičnu istragu zbog veleizdaje.

Nakon odlaska Naumova iz zemlje, samo nekoliko sati pred invaziju Rusije na Ukrajinu, predsednik Volodomir Zelenski proglasio ga je za izdajnika i oduzeo mu čin generala.

Naumov je pred Višim sudom na prethodnoj sednici kazao da izručenje “smatra smrtnom kaznom” i da se “boji za svoj život” ukoliko bude vraćen u Ukrajinu, zbog posla koji je obavljao, kao i zbog toga što je na njega pokušan atentat 3. decembra 2020. godine, čiji naručilac nije otkriven.

On je na današnjoj sednci negirao da je izvršio krivična dela zloupotrebe službenog položaja i pronevere iz 2018. i 2019. godine dok je bio šef jednog dela nuklearne elektrane Černobilj, navodeći da je za to osumnjičen tek u septembru ove godine.

Sudskoj sednici je po drugi put prisustvovao i narodni poslanik i advokat Vladimir Đukanović “po zameničkom punomoćju kolege iz Beograda”.

Sednica je trajala pet sati, a novinarima nije dozvoljeno da je prate, niti da snimaju u hodniku suda.

Branioci Naumova uložili su prigovor zbog određivanja ekstradicionog pritvora Naumovu, koji može trajati do godinu dana, ali sud još nije doneo odluku o tome.

Bivši visoki ukrajinski obaveštajac, zajedno sa nemačkim državljaninom Aleksandrom Akstom, uhapšen je 7. juna ove godine na graničnom prelazu iz Srbije ka Severnoj Makedoniji.

Obojica se sumnjiče za krivično delo pranje novca koje su izvršili tako što su zajednički pokušali da preko granice prenesu više od 600.000 evra i oko 125.000 dolara u gotovini, kao i drago kamenje, čija je vrednost procenjena na oko 6.500 evra.

Nije saopšteno kada će se postupak nastaviti.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom  linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari