U centru Sane, glavnog grada Jemena, juče su razmešteni tenkovi i oklopna vozila pošto je jedan general i blizak saradnik jemenskog lidera Ali Abdulaha Saleha saopštio da prelazi na stranu opozicije.


Vest o prelasku komandanta prve oklopne divizije jemenske vojske general majora Akija Mohsena al Ahmara na stranu opozicije usledila je nakon masovnih okupljanja u više gradova Jemena zbog pogibije više od 50 učesnika demonstracija na koje su petak u Sani s krovova pucali pripadnici snaga bezbednosti. General al Ahmar izjavio je za katarsku Al Džaziru da podržava „mirne proteste mladih“ i optužio predsednika za represiju nad učesnicima demonstracija i guranje zemlje u građanski rat.

Protesti u Jemenu traju više od mesec dana, a demonstranti zahtevaju političke slobode i ostavku predsednika Ali Abdulaha Saleha koji je na vlasti već 32 godine. U znak protesta zbog napada na demonstrante, nekoliko ministara u Jemenu je podnelo ostavke, među kojima su i ministar za ljudska prava i ministar za turizam. Ostavku je podneo i jemenski ambasador pri UN. Predsednik Jemena Ali Abdulah Saleh raspustio je vladu i imenovao privremenu, koja će obavljati tekuće poslove do izbora novog kabineta“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari