Visoki savet sudstva zaključao vrata sudova 1Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Odluka Visokog saveta sudstva da poništi oglas za izbor 58 sudija neće samo privremeno stopirati prijem novih ljudi, već bi, prema saznanjima Danasa, moglo na duže vreme da zatvori vrata sudova za nove delioce pravde.

Iako je u ovom trenutku nemoguće proceniti koliko vremena će biti potrebno VSS-u da raspiše novi konkurs, najava Alumni kluba Pravosudne akademije da će da zatraže proveru ustavnosti Pravilnika o oceni stručnosti za sudiju koji se prvi put bira na sudijsku funkciju, mogla bi na duži period da suspenduje prijem novih sudija.

Problem sa prijemom novih sudija je isplivao na površinu pre dva dana, kada je Visoki savet sudstva na sednici poništio raspisani oglas za izbor 58 sudija. Od konkursa se odustalo, jer su objavljeni u Službenom glasniku nakon 1. septembra ove godine. Taj dan je značajan, pošto su tog datuma stupile na snagu izmene Zakona o sudijama koje su promenile uslove pod kojim se novi ljudi primaju na sudijske funkcije. Do 1. septembra kandidati za sudije su filtrirani na osnovu razgovora sa komisijom VSS-a. Izmene zakona su predvidele donošenje pravilnika, kojim će biti propisana objektivna merila za izbor novih sudija. Deo pravosudne zajednice, problem sa poništavanjem konkursa vidi u činjenici da je odluka o njenom sprovođenju doneta dok novi zakon još nije stupio na snagu.

– Mi ćemo insistirati da se otkrije ko je osoba koja je odgovorna za to da se odluka VSS o novom konkursu od 26. avgusta objavi u Službenom glasniku tek početkom septembra kada počinje primena novog Zakona o sudijama zbog kojeg „akademci“ podrivaju preko potreban konkurs koji je već u toku – navodi za Danas Nina Nicović, potpredsednica Asocijacije pravosudnih savetnika Srbije.

„Akademci“ o kojima govori su predstavnici Alumni kluba Pravosudne akademije koji su u danima koji su prethodili odluci VSS zahtevali da se od konkursa odustane.

– Navodi Alumni kluba Pravosudne akademije u medijima da je nezakonito raspisan konkurs za sudije koji je u toku je po našem mišljenju svojevrsni pritisak na VSS – kaže Nicović. Ona tvrdi da je motiv „akademaca“ za opstrukciju konkursa, obeshrabrivanje sudijskih i javnotužilačkih pomoćnika, koji već decenijama defakto obavljaju poslove sudija i tužilaca, iako nisu završili Pravosudnu akademiju.

– Sa razvlačenjem postojećeg konkursa „akademci“ žele da smanje broj direktne konkurencije koju imaju u iskusnim saradnicima. Sigurni smo u dobru nameru VSS-a, ali će ovo dovesti do toga da se sudije neće izabrati u narednih godinu dana jer tek treba organizovati primenu kompletno novog Pravilnika – smatra Nicović.

Na istoj sednici na kojoj je doneta odluka o odustajanju od konkursa, VSS je usvojio i Pravilnik o kriterijumima i merilima za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti kandidata za sudiju koji se prvi put bira na sudijsku funkciju. NJegovo sprovođenje bi i u normalnim okolnostima iziskivalo mnogo vremena pošto, između ostalog, treba odabrati pitanja, formirati komisiju, obaviti razgovore sa kandidatima, ostaviti im vremena da se spreme za ispit… Međutim ovaj vremenski period, tokom kojeg neće biti prijema novih, a ni unapređivanja postojećih sudija, bi mogao znatno da se produži. Razlog za to je što iz Alumni kluba Pravosudne akademije planiraju da podnesu Zahtev za ocenu ustavnosti pravilnika za izbor novih sudija.

– Visoki savet sudstva je imao 11 meseci da donese pravilnik, a oni su to učinili dan nakon što su stupile na snagu izmene Zakona o sudijama. Mi se nadamo da će mesta u sudovima brzo da budu popunjena, ali je moguća blokada rada sudova zbog usporenog rada VSS-a – rekli su nam iz Alumni kluba Pravosudne akademije. Oni su napomenuli da će u svom zahtevu za ocenu ustavnosti, od Ustavnog suda zatražiti donošenje privremene mere koja će onemogućiti sprovođenje konkursa po postojećem pravilniku.

Iako, po sopstvenom priznanju, nisu imali uvid u konačan izgled pravilnika, iz Alumni kluba ističu da im najviše smeta nekoliko rešenja koja su bila predviđena njegovom radnom verzijom.

– Neprihvatljivo nam je da se unapred objavljuju pitanja koja će biti na testu. Dodatno, smatramo da ne bi trebalo da se ocenjuje razgovor sa kandidatima pošto to nije objektivni kriterijum. Konačno, ovakvo rešenje ne predviđa rangiranje kandidata po uspehu, što obesmišljava ceo postupak – rečeno nam je iz Alumni kluba Pravosudne akademije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari