Ambasador Austrije u Bosni i Hercegovini Donatus Kek rekao je juče da se nada da će vize za građane BiH biti ukinute najkasnije 1. jula iduće godine. On je ocijenio da odluka ministara pravosuđa i unutrašnjih poslova EU o ukidanju viza Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji nije tako loša za građane BiH i Albanije, jer je tom odlukom jasno određeno da i ove dvije zemlje što prije ispune zadate uslove i onda im predstoji oslobađanje od viza.

– Nadam se da će to biti najkasnije 1. jula sljedeće godine – istakao je Kek na Palama. Komentarišući referendum u Švajcarskoj o zabrani gradnje minareta i izjavu reisa Mustafe Cerića da Evropa nije samo u ekonomskoj nego i u moralnoj krizi, Kek je istakao da ne vjeruje da se Evropa nalazi u teškoj moralnoj krizi. On je podsjetio da je juče na snagu stupio Lisabonski ugovor i EU je tim činom potvrdila i ojačala svoju spoljnu orijentaciju. Kek je podsjetio da Švajcarska nije članica EU i u njoj postoji tradicija održavanja referenduma.

On je podsjetio da je Švajcarska primila stotine hiljada izbjeglica, naglašavajući da treba podvući da je švajcarski narod velikodušan kada je u pitanju humanitarna i razvojna pomoć koju daju širom svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari