VJT povodom objavljivanja spiska dece iz "Ribnikara": Načelnik Veselin Milić nije počinio krivično delo iz nadležnosti Višeg javnog tužilaštva 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Više javno tužilaštvo (VJT) u Beogradu saopštilo je danas da je obavestilo Službu unutrašnje kontrole MUP-a Srbije da se u radnjama načelnika Policijske uprave za Grad Beograd Veselina Milića ne stiču elementi nijednog krivičnog dela iz stvarne nadležnosti VJT u Beogradu, već eventualno osnovnog javnog tužilaštva.

Služba unutrašnje kontrole MUP-a Srbije zatražila je stav Višeg javnog tužilaštva (VJT) u Beogradu da li se u radnjama načelnika Policijske uprave za Grad Beograd Veselina Milića stiču obeležja bilo kog krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti, kada je nakon tragedije 3. maja ove godine u OŠ „Vladislav Ribnikar“, na konfrenciji za novinare pokazao fotografiju naknadno pronađenog spiska s imenima đaka za odstrel.

Dopisom od 7. jula Više javno tužilaštvo u Beogradu je, kako se navodi, obavestilo Službu unutrašnje kontrole MUP-a Srbije da se u radnjama Milića ne stiču elementi nijednog krivičnog dela iz stvarne nadležnosti VJT u Beogradu, već eventualno osnovnog javnog tužilaštva.

VJT u Beogradu je uputilo Službu unutrašnje kontrole da se obrati Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu radi dobijanja informacije da li se u konkretnom slučaju stiču elementi krivičnog dela Neovlašćeno objavljivanje i prikazivanje tuđeg spisa, portreta i snimaka.

Načelnik Policijske uprave Beograda Veselin Milić je 3. maja na konferenciji za novinare, u prisustvu ministra policije Bratislava Gašića, pokazao spisak na kome su bila ispisana imena učenika koje je, kako je rekao, K.K. planirao da ubije.

Milić je pokazao skicu škole i spisak dece, koje je K.K, kako je naveo, sam napravio i utvrdio prioritetne mete. Na tom spisku se vidi koga je sve K.K, po Milićevim rečima, planirao da ubije.

„Skica izgleda kao iz neke video igrice ili horor filma što ukazuje da je detaljno smišljao kako da uđe u školu i u kom broju ubije iz VII-2, VII-3, VIII-4“, rekao je Milić.

Milić je na nedavnom sastanku s predstavnicima opozicije, kazao da je nakon tragičnih događaja u „Ribnikaru“ i Mladenovcu ponudio ostavku na mesto načelnika Policijske uprave Beograda, ali da nije prihvaćena.

U sredu 3. maja, oko osam sati, u OŠ „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru ubijeno je osam učenika i portir, dok su šestoro dece i jedan nastavnik ranjeni. U međuvremenu je, od posledica ranjavanja, preminula još jedna učenica.

Zbog ubistva je uhapšen K.K. (14), učenik škole, koji je na saslušanju priznao da je počinio masovno ubistvo.

Do sada, osim ministra prosvete Branka Ružića, niko od predstavnika vlasti nije snosio moralnu ili objektivnu odgovornost zbog tragedije u OŠ „Vladislav Ribnikar“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari