VJT: Sve žrtve nasilja u porodici dobiće sveobuhvatnu zaštitu 1Foto: Pixabay/Tumisu

Viši javni tužilac u Beogradu Nenad Stefanović održao je danas sastanak s javnim tužiocima šest osnovih javnih tužilaštava s područja svoje nadležnosti u cilju sumiranja dosadašnje saradnje i planiranja budućeg koordiniranog postupanja.

Sastanku, kojem su prisustvovali javno tužioci Prvog i Drugog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu i osnovnih javnih tužilaštava u Obrenovcu, Mladenovcu i Lazarevcu, predstavljen je novi vršilac funkcije Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, kao i Koordinator za rodno zasnovano nasilje Višeg javnog tužilaštva (VJT) u Beogradu, saopštilo je VJT.

Navodi se da su tužioci detaljno upoznati s nadležnostima Koordinatora za rodno zasnovano nasilje, koji je početkom avgusta imenovan odlukom Višeg javnog tužioca u Beogradu u cilju unapređenja i ujednačavanja postupanja osnovnih javnih tužilaštava sa područija nadležnosti Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Primarni cilj Koordinatora je da se u slučajevima nasilja u porodici postupanje Prvog, Drugog i Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, kao i osnovnih javnih tužilaštava u Obrenovcu, Mladenovcu i Lazarevcu, ujednači i unapredi kroz doslednu primenu svih propisa koji regulišu ovu oblast, kako bi sve žrtve nasilja u porodici dobile jednoobrazovanu i sveobuhvatnu zaštitu.

Javni tužioci su se na sastanku saglasili da su za prvih osam meseci od postavljenja na funkcije, zadovoljni saradnjom s Ministarstvom unutrašnjih poslova i Bezbednosno informativnom agencijom, „koja je rezultirala brojnim procesuiranjima učinilaca krivičnih dela“.

Takođe su ocenili da je na visokom nivou bezbednost na teritoriji Policijske uprave za grad Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.