Vlada Kosova izdvojila 40 miliona evra za plaćanje struje Srbima na severu Kosova 1Foto: Dušan Pešić/Danas

Kosovska vlada odlučila da izdvoji 40 ​​miliona evra za plaćanje struje opštinama sa srpskom većinom na severu, jer je to obaveza iz sporazuma sa Evropskom asocijacijom za saradnju operatora prenosnog sistema za električnu energiju (ENTSO-E), izjavio je ministar finansija i transfera Hekuran Murati, prenela je Radio-televizija Srbije.

Murati je na sednici Vlade u Prištini rekao da kompanija za prenos električne energije na Kosovu (KOSTT) prolazi kroz finansijske poteškoće zbog obaveza koje ima prema ENTSO-E kako bi nastavila da bude u istom regulatornom bloku i primenila ugovor koji je na snazi dve godine i sada je vreme da se nastavi.

Ta odluka dolazi u vreme primene mape puta u sprovođenju sporazuma o energetici Beograda i Prištine postignutog u Briselu, a Evropska unija je u utorak saopštila da ima kašnjenja u primeni mape puta, navodeći da su razlog za to „tehnički problemi“.

Zvaničnici kosovskih institucija rekli su da su ispunili svoj deo mape puta, a to je licenciranje srpske kompanije, u ovom slučaju Elektrosevera, koja će snabdevati i naplaćivati struju na severu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.