Premijer Libije Ali Zejdan oslobođen je juče nekoliko sati pošto ga je grupa bivših pobunjenika otela iz hotela Korintija u Tripoliju u kojem živi. U kratkoj izjavi po dolasku u zgradu vlade, Zejdan nije želeo da kaže detalje o svojoj otmici i ko stoji iza nje, ali se zahvalio pobunjenicima koji su pomogli pri njegovom oslobađanju i pozvao ih da se priključe regularnim oružanim snagama.

„Nadamo se da će ovo pitanje biti tretirano s mudrošću i racionalnošću, daleko od napetosti. Postoje mnoge stvari kojima moramo da se bavimo”, rekao je Zejdan. Libijska vlada saopštila je juče ujutru da je grupa naoružanih ljudi otela Zejdana i odvela ga u nepoznatom pravcu. Nešto kasnije brigada bivših pobunjenika, koja bi trebalo da deluje pod komandom libijskih vlasti, objavila je da je „uhapsila“ premijera po naređenju državnog tužilaštva. Prema ovoj grupaciji, koja je nezvanično povezana sa ministarstvima odbrane i unutrašnjih poslova, Zejdan je uhapšen u skladu sa odredbama krivičnog zakona koje se odnose na nanošenje štete državi i državnoj bezbednosti.

Ministarstvo pravde je, međutim, navelo da Zejdanu nije ukinut imunitet i da nije izdat nalog za njegovo hapšenje. Televizijska stanica Al Arabija objavila je snimke na kojima Zejdan izgleda zbunjeno dok ga drže naoružani ljudi. Ova otmica dogodila se pet dana pošto je u Tripoliju uhvaćen Abu Anas al Libi, za koga se veruje da je jedan od vođa terorističke mreže Al Kaida. Samo nekoliko sati pre otmice, Zejdan se sastao sa Al Libijevom porodicom, prenosi britanski Gardijan. Al Libi se sumnjiči da je učestvovao u napadima na američke ambasade u Keniji i Tanzaniji 1998. godine.

Njega su u subotu uhvatili američki komandosi, što je izazvalo gnev moćnih libijskih islamističkih militantnih grupa. Ovu američku akciju osudile su i dve glavne libijske stranke – ogranak Muslimanske braće, Partija pravde i izgradnje, i Savez nacionalnih snaga. Inače, upravo je Partija pravde i izgradnje uložila velike napore da Zejdan bude smenjen sa premijerske funkcije, optužujući ga da ne uspeva da se pozabavi nasiljem militantnih grupa, štrajkovima zbog nafte i lošom ekonomijom. Nekoliko militantnih grupa optužilo je Vladu da je sarađivala sa američkim specijalnim snagama, odnosno da je dozvolila da Libi bude uhvaćen.

S druge strane, libijske vlasti i premijer Zejdan demantovali su da bilo šta znaju o toj operaciji. Prema navodima Bi-Bi-Sija, u Libiji deluje više paramilicija koje su nominalno povezane s državnim ministarstvima, ali često deluju nezavisno. Zejdanova otmica pokazuje slabost libijske vlade koja je, praktično, talac moćnih milicija, a mnoge od njih su sastavljene od islamističkih militanata, navodi agencija AP.

Pripadnici milicija povezani su sa brigadama koje su se borile u pobuni u kojoj je svrgnut Muamer Gadafi 2011. i često se nazivaju „revolucionarima“. Dve godine od svrgavanja Gadafija libijska vlada bori se da obuzda suprostavljene plemenske milicije i islamističke militante koji kontrolišu pojedine delove zemlje. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun ocenio je da je otmica i oslobađanje Zejdana „poziv na buđenje“ za potrebu obnove političke stabilnosti i vladavine prava u Libiji. „I dalje vidimo nastavak nasilja i političku nestabilnost“, izjavio je Ban na samitu u Brunejima, javlja DPA.

Nedavno je napadnuta ruska ambasada u Tripoliju, posle čega su članovi misije otputovali u Moskvu. Gardijan javlja da je Vlada Velike Britanije juče bez objašnjenja zatvorila svoju ambasadu u Tripoliju.

Osude otmice

Osude kidnapovanja libijskog premijera Ali Zejdana stigle su od britanskog šefa diplomatije Vilijama Hejga i Misije UN u Libiji, ali i nevladinih organizacija poput Hjuman rajts voča. „Ovaj incident ukazuje na loše bezbednosne uslove u Libiji. Nadamo se da će pažnja biti usresređena na potrebu jačanja bezbednosnih snaga i pravosuđa”, navodi se u saopštenju Hjuman rajts voča. Kidnapovanje Zejdana osudile su i libijske stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari