Vlada Srbije počela izradu Nacionalne studije za procenu digitalne pristupačnosti u Srbiji 1Foto: B. Cvejić

Vlada Srbije objavila je danas da je započela izradu Nacionalne studije za procenu digitalne pristupačnosti u Srbiji, zajedno sa Agencijom za informacione tehnologije i telekomunikacije Ujedinjenih nacija „Međunarodne telekomunikacijske unije“, a u okviru projekta „Ne ostavljajte nikoga iza sebe u digitalnom svetu“.

Kako je ukazano, cilj ove studije je da se obezbedi stručna procena stanja u oblasti javnih prostora, elektronskih uredjaja i sadržaja (televizije, veb, mobilnih uredjaja i sadržaja), javnih nabavki, zdravstva, pametnih gradova i kreiranje politika, kako i da se razvije set preporuka za inkluziju lica sa invaliditetom u digitalne tokove.

Pored stručnog tima „Međunarodne telekomunikacijske unije“, u izradu studije će biti direktno uključen Kabinet predsednice vlade, a nacionalni koordinator biće stručnjak iz oblasti unapredjenja položaja osoba sa invaliditetom Ljupka Mihajlovska, navedeno je u saopštenju.

Jedna od prvih aktivnosti u okviru saradnje Vlade Srbije i jedinica lokalne samouprave sa organizacijama lica sa invaliditetom biće pojednostavljenje administrativnih postupaka koje se odnose na unapredjenje mobilnosti lica sa invaliditetom, kao npr. izdavanje parking nalepnica i rezervacija parking mesta, precizirano je u saopštenju.

Istaknuto je da tehnologija može biti glavni katalizator za omogućavanje punog učešća osoba sa invaliditetom u digitalnoj ekonomiji, odnosno da informacione i komunikacione tehnologije (IКT) mogu biti ključni faktor koji omogućava unapredjenje mogućnosti osoba sa invaliditetom da vode samostalan život, kada je reč o njihovom zdravlju, kretanju, obrazovanju i zapošljavanju.

Podseća se da je Vlada Srbije postavila digitalizaciju kao jedan od prioriteta u svojoj agendi.

Pristup internetu za sve gradjane, unapredjenje digitalnih veština, dostupnost digitalnih sadržaja, razvoj novih elektronskih usluga i dobijanje digitalnog identiteta su neke od aktivnosti koje će obezbediti da građani i privreda iskoriste sve prednosti savremenih tehnologija i digitalizacije.

Zbog toga u Vladi Srbije smatraju da je važno da svi gradjani, bez obzira na razlike u uzrastu, polu, pripadnosti zajednici, ekonomskom, zdravstvenom i socijalnom stanju, budu ravnopravno uključeni u digitalne tokove.

Digitalna pristupačnost je takođe jedan od ključnih prioriteta u nekoliko globalnih inicijativa, poput Кonvencije o pravima osoba sa invaliditetom (CRPD), Transformacije svetske agende 2030, Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija (SDG), Strategije za uključivanje osoba sainvaliditetom Ujedinjenih nacija i Inicijative Pristupačna Evropa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari