Vlada Srbije: Postigli smo dogovor s udruženjem frilensera, stekli su se uslovi za prekid protesta 1Foto: EPA/ KOČA SULEJMANOVIĆ

Vlada Srbije postigla je dogovor sa predstavnicima Udruženja frilensera i Udruženja radnika na internetu u vezi sa načinom plaćanja poreskih obaveza predstavnika ove industrije, saopšteno je iz te institucije.

U saopštenju Vlade navodi se da je prihvatila predlog udruženja da se normirani troškovi povećaju sa postojećih 43 odsto na 50 odsto.

„Na sastanku je dogovoreno da će se radnicima na internetu, odnosno frilenserima, omogućiti upisivanje radnog staža srazmerno uplaćenom delu obaveza“, preneli su iz Vlade.

Rok za usvajanje svih zakonskih propisa koji će definisati budući status radnika na internetu pomeren je na 1. januar 2022. godine, do kada će važiti do sada dogovoreni uslovi.

„Na sastanku je dogovoreno da će uz Udruženje radnika na internetu i Udruženje frilensera odrediti svoje predstavnike, koji će učestvovati u radnoj grupi koja ima zadatak da izradi predloge novih zakonskih rešenja“, piše u saopštenju.

U Vladi su naveli da je Vlada Republike Srbije preuzela obavezu da sve stavke dogovorene na ovom sastanku budu ispunjene, pa su se stekli uslovi za prestanak protesta frilensera.

Udruženje radnika na internetu (URI) oglasilo se putem svog zvaničnog Tviter naloga porukom da smatra da će usvajanje rešenja do kojeg su danas došli u pregovorima sa Vladom doneti olakšanje i rasterećenje velikom broju frilensera, iako je daleko od idealnog.

Tačno je, dogovor sa Vladom Srbije je postignut, potvrdio je ranije za portal N1 Miran Pogačar, predsednik Udruženja radnika na internetu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.