Nepalska vlada upozorila je juče da bi mogla da upotrebi i silu ne bi li zbacila s trona nepopularnog kralja Gjanendru ukoliko bude odbio da se dobrovoljno povuče, nakon abolicije 239 godina stare monarhije. Specijalna skupština izabrana u aprilu održaće danas svoj prvi sastanak kada će i formalno biti objavljen kraj monarhije, što je ključni deo mirovnog dogovora iz 2006.

Nepalska vlada upozorila je juče da bi mogla da upotrebi i silu ne bi li zbacila s trona nepopularnog kralja Gjanendru ukoliko bude odbio da se dobrovoljno povuče, nakon abolicije 239 godina stare monarhije. Specijalna skupština izabrana u aprilu održaće danas svoj prvi sastanak kada će i formalno biti objavljen kraj monarhije, što je ključni deo mirovnog dogovora iz 2006. postignut s bivšim maoističkim pobunjenicima, čime je okočnan decenijski građanski rat.
„Kralj mora što pre napustiti palatu i krenuti ka Nirmal Nivasu“, izjavio je ministar za mir i pomirenje Ram Čandra Poudel misleći na privatnu kuću Gjanendre. „Ukoliko ne napusti palatu, vlada će morati da upotrebi silu kako bi ispraznila palatu. To neće biti dobro za Gjanendru“. Mnogi Nepalci veruju da će kralj ipak napustiti palatu nakon glasanja u parlamentu. Gjanendra živi u kraljevskoj palati Narajanhiti u srcu Katmandua od dolaska na tron 2001. Vlada je zabranila sve demonstracije u okolini palate i skupštine. Ipak, maositi i druge glavne političke partije kažu da će izaći na ulice kako bi proslavili kraj monarhije. Ispred Međunarodnog kongresnog centra, gde će danas biti održana sednica parlamenta, policija će rasporediti dodatne snage bezbednosti, nakon što su pro Hindu militanti u ponedeljak bacili dve bombe ispred zgrade. U napadu nije bilo povređenih, ali je zabrinutost za bezbednost velika uoči istorijskog sastanka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari