Vlada usvojila Uredbu o raspodeli sredstava naučnoistraživačkim ogranizacijama 1foto (BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/Peđa Vučković)

Vlada je usvojila Uredbu o izmeni i dopunama Uredbe o normativima i standardima raspodele sredstava akreditovanim naučnoistraživačkim organizacijama, saopšteno je danas iz Vlade.

Time je uspostavljen novi način finansiranja naučnoistraživačkog rada istraživača u istraživačkim, naučnim i stručnim zvanjima, tako što će se počev od isplate za mesec januar 2024. godine obračun vršiti prema koeficijentima po zvanjima.

Najvažniji efekat ove uredbe što je konačno rešen decenijski problem zatečenih kategorija istraživača baziranih na naučnim rezultatima iz perioda pre raspisivanja konkursa za realizaciju projekata 2010. godine.

Novim sistemom finansiranja uvodi pravedniji sistem zasnovan na rezultatima istraživača i naučnim dostignućima. Istraživači u okviru istog zvanja će imati jednaku osnovnu naknadu za naučnoistraživački rad.

Istovremeno, nagradiće se izvrsnost 10 odsto istraživača u naučnim zvanjima, a uputstvo za vrednovanje izvrnosti i lista izvrsnih istraživača će biti javno dostupna naučnoj zajednici na internet stranici Ministarstva, što je značajan doprinos transparentnosti finansiranja nauke, jer zatečeni model nije obezbeđivao dostupnost.

Rangiranje istraživača u naučnim zvanjima za utvrđivanje korektivnog koeficijenta izvrsnosti vršiće se na svake dve godine, a rezultati će biti preuzeti iz sistema eNauka.

Promeni sistema finansiranja naučnoistraživačkog rada istraživača znatno je doprinela digitalizacija i uspostavljanje informacionog sistema eNauke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari