Vlada zabranila demonstracije ispred Narodne skupštine 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Vest o tome da su vlasti zabranile okupljanje ispred parlamenta objavio je na današnji dan 1911. godine dnevni list „Mali žurnal“.

„Kako nam rekoše poslanici iz opozicije, ovo je učinjeno zato, da bi se sprečio pokret srpskih žena, koje su spremile jednu odistinsku izmotanciju po ulicama“, piše ovaj dnevnik.

Želele su, kako se navodi u ovoj vesti u okviru rubrike „Ženski svet“, da traže poboljšanje položaja žena u Srbiji.

„Dabome! Žene hoće pošto-poto da se i kod nas uvede moda švalera. Hvala milom Bogu, što žene iz Narodne Skupštine nisu dozvolile ovo izvrgavanje javnog morala“, ocenjuje autor ovog teksta.

Kako se tada mislilo o položaju žena vidi se i u narednoj vesti u kojoj se autor opet zahvaljuje Bogu, ali ovog putu na tome što se našao neko pametan.

Vlada zabranila demonstracije ispred Narodne skupštine 2
Foto: digitalna.nb.rs

Novinar ga je za pametnog držao pošto je ovaj na priču kako žene idu na vojne vežbe izjavio: „Bog je ženu naoružao i drugo joj oružje ne treba. Zar se još niste setile čime je Bog naoružao žene?“

Tako je završena ta rubrika, koja je počela izvrgavanjem ruglu muškara koji je u javnost izašao s pričom da ga je supruga pretukla i pokrala.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari