Vladan Vasić obeležio 15 godina otkako je na čelu Pirota 1Foto: Lika Pejčić

Na prijemu povodom obeležavanja petnaestogodišnjice rada na funkciji predsednika opštine, a potom i gradonačelnika mr Vladan Vasić je podsetio da je Pirot u minulih deceniju i po od grada bez nade postao grad sa svetlom evropskom perspektivom.

Lider „Koalicije za Pirot“ je na vanrednim lokalnim izborima 2003. godine pobedio na neposrednim izborima i postao predsednik opštine. Potom je Koalicija pobedila i na izborima 2008, 2012. i 2016. godine. Vasić je za gradonačelnika Pirota izabran posle lokalnih izbora 2016. godine. On je podsetio na sumornu sliku Pirota 2003. godine, kada je pobedio na neposrednim izborima, i na sve ono što je urađeno minulih deceniju i po. Prema njegovim rečima, u proteklom periodu je bilo mnogo važnih događaja i odluka.

– Pirot su za ovo vreme posetila tri predsednika države, tri premijera i brojni ministri iz sedam srpskih vlada koliko ih je bilo od 2003, preko 150 diplomatskih predstavnika i 45 ambasadora. Na realizaciji projekata važnih za Pirot, ostvarili smo saradnju sa Vladom i svim ministarstvima u Vladi, sa Kancelarijom za javna ulaganja, sa brojnim donatorima i ambasadama, sa KFW bankom, Delegacijom EU u Srbiji, IPA fondovima prekogranične saradnje i sa mnogim gradovima širom Evrope. Svih ovih godina nastojali smo da od Pirota, mesta na jugu Balkana sa mirisom Orijenta, napravimo grad sa prizvukom Evrope. Pirot 2018. godine ima Sportsku halu; mnoštvo uređenih dečjih igrališta, novi Omladinski stadion, zatvoreni plivački bazen, novorekonstruisane škole, uređene parkove, stotine kilometra novog asfalta, novih toplovoda i vodovoda, novu Energanu; Fabriku vode, novu sanitarnu deponiju, i mnogo bolje uređena sela, rekao je Vasić.

Od investicija do parkova

– Pirot je poštovan u Vladi Srbije, u diplomatskim krugovima, u mnogim važnim institucijama. Ima nova mala i srednja preduzeća; nove investitore iz Francuske, Bugarske, Italije… Ima novu fabriku „Tigar tajers“ sa 3.500 radnika koja posluje u sklopu velike multinacionalne kompanije „Mišelin“, najbolju Slobodnu zonu u Evropi, novi međunarodni koridor 10; novi hotel u centru grada, mnogobrojne turiste, nove stambene blokove i tržne centre, obnovljenu srednjovekovnu tvrđavu… Imamo nove i obnovljene mostove na Nišavi i novi produženi i osvetljeni Kej i nove drvorede, podsetio je gradonačelnik na sve ono što je urađeno.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari