Da li će Bošnjaci prevazići podele? 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Vladajuća Sandžačka demokratska partija (SDP), čiji osnivač je Rasim Ljajić, donela je odluku da na narednim izborima, za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV), ima svoju listu.

Ovo je za naš list potvrdio član Izvršnog odbora (IO) te partije i potpredsednik IO BNV Elvir Eminbegović. Rekao je da su nezadovoljni radom BNV, koje ne obavlja poslove iz svoje nadležnosti i zato što je servis jedne političke partije. Kritika je usmerena ka listi SDA Sandžaka „Samoopredeljenje“, koja ne poštuje ni principe liste „Vakat je“, na osnovu kojih je napravljena vladajuća većina u BNV.

Eminbegović podseća na principe liste „Vakat je“, koju je podržala SDP, a prihvatila Ugljaninova lista „Samoopredeljenje“.

– Prvi princip je je depolitizacija i departizacija BNV, drugi – fokusiranje na poslove koji su u nadležnosti Veća, treći – saradnja sa državnim organima Srbije i savetima ostalih nacionalnih manjina u cilju ostvarivanja prava Bošnjaka u skladu sa Ustavom i zakonima Srbije i međunarodnim konvencijama. Zatim, četvrti princip je konsenzus, a ne preglasavanje o svim važnim pitanjima i peti da se u ime Veća, u javnost, mogu iznositi stavovi i zaključci dogovoreni na zvaničnim organima – podseća Eminbegović i naglašava da je na osnovu tih principa napravljena koalicija sa listom „Samoopredeljenje“.

U Ljajićevoj partiji navode da u odluci nema ništa sporno. Na prethodnim izborima podržali su listu „Vakat je“ na kojoj su bili članovi te stranke, intelektualci i nezavisni kandidati, ali i da su listu podržale i druge bošnjačke partije, koje su u koaliciji na vlasti na lokalnom nivou. Za naredne izbore i novi saziv bošnjačkog nacionalnog saveta, SDP će sama da kadruje kandidate za većnike.

SDA Sandžaka, pune tri decenije, vlada u BNV i po predizbornoj potrebi na scenu vraća prepoznatljivu svađalačku retoriku, zasnovanu na zabranama, iz devedesetih godina prošlog veka. Između te stranke i BNV uvek stavljaju znak jednakosti. Bez obzira što se koalicioni partner ne slaže sa pričom o specijalnom statusu Sandžaka, kadrovi Ugljaninove stranke u nacionalnom savetu, guraju tu priču paralelno sa stranačkom. Iako je to „čisto partijski program“. Dosta dugo se priča o nesuglasicama između dve vladajuće liste. Većnici liste „Vakat je“, to prećutkuju, kako kažu „radi mira u kući“.

Uočljivo je bilo da su Dani samoopredeljenja, od 25-27. oktobra, prošli bez predstavnika liste „Vakat je“, SDP i lokalne samouprave Novog Pazara. Manifestacija se organizuje kao podsećanje na referendum o autonomiji Sandžaka, održan 1991. godine. BNV je to uvelo u svoj kalendar aktivnosti 2015. godine, ali su veća obeležavanja, prethodnih godina izostala. Prošle godine je bila korona, pa nije bilo obeležavanja. I ove godine je korona, ali nije izostalo obeležavanje tri decenije od donošenja odluke o političkoj i teritorijalnoj autonomiji ovog dela Srbije.

Predsednica BNV Jasmina Curić podseća da liste za nacionalne savete mogu da kandiduju „grupe birača upisane u posebni birački spisak, udruženja građana i registrovane političke partije nacionalnih manjina“, ali i da je SDP, na prošlim izborima, podržala listu „Vakat je“.

– Početak kampanje za izbore za BNV ja stvar odluke svake stranke. Moja poruka svima je da kampanju započnu prezentacijom programa, u kojima ne bi bile samo oblasti obrazovanja, kulture, informisanja, službene upotrebe jezika i pisma, već i drugih pitanja koja su neposredno povezana sa položajem, identitetom i pravima nacionalne manjine – navodi Curić u pisanoj izjavi za naš list. Ona ocenjuje da je BNV, u minulom periodu, „radio punim kapacitetom, sprovodio važne programe, projekte i aktivnosti iz svih oblasti“ i da je obavljanje zadataka bilo „profesionalno i uspešno“.

– Mislim da će svi oni koji zasnivaju svoje kampanje na neargumentovanim kritikama, ko god oni bili, biti osuđeni na neuspeh jer su Bošnjaci sada politički zreo narod. Moja je želja da pokažemo i sebi i svetu da smo civilizovan, kulturan i miroljubiv evropski narod, da poštujemo jedni druge i da ćemo sve buduće izbore sprovesti uz poštovanje principa koji su svojstveni kulturi Bošnjaka i muslimana, naglasila je predsednica BNV i poručila da je „održiv samo onaj uspeh koji je izgrađen na istini“.

Inače, aktuelni saziv BNV, od početka je opterećen brojnim nesuglasicama. Posle nepunih godinu dana od konstituisanja, sa mesta predsednika smenjen je Esad Džudžo, kandidat SDA liste. Na pola mandata, vladajuća većina donela je odluku da oduzme mandat „zbog neprisustvovanja sednicama“ Muameru Zukorliću, nosiocu liste Matice bošnjačke. Između koalicionih partnera varničilo je i zbog davanja gostoprimstva predsedniku udruženja „Kosovo za Sandžak“ Ismetu Aziziju, koji zagovara albanizaciju Bošnjaka na ovim prostorima. Na insistiranje da se za njega zatvore vrata Veća, lista „Samoopredeljenje“ ostavila ih je otvorenim.

Od maja ove godine, BNV radi u krnjem sastavu, bez opozicionih većnika Matice bošnjačke. Dan uoči obeležavanja 11. maja – Dana bošnjačke nacionalne zastave, iz te liste je saopšteno da neće više učestvovati u radu nacionalnog saveta. Kao razlog navedeno je što „vladajuća većina, koju čine većnici SDA i SDP nastavlja sa zloupotrebom ove nacionalne institucije, koristeći njene resurse za ugrožavanje jedinstva Islamske zajednice (IZ) i davanja podrške poznatoj paraverskoj tvorevini (IZ Srbije)“. Matica bošnjačka je saopštila i da će nastaviti, kroz svoje projekte, da radi na nacionalnim projektima iz oblasti bosanskog jezika i književnosti, obrazovanja i informisanja na bosanskom jeziku i bošnjačke kulture.

Da je koalicija aktuelnog saziva „na klimavim nogama“, nagoveštava rečenica iz vrha SDP, da ukoliko se izgubi većina, mogući su izbori pre roka. Predizborno klupko je, tek, počelo da se odmotava.

Aktuelni saziv BNV

Saziv BNV ima 35 većnika – 14 je sa liste „Samoopredeljenje“, koju je formirala SDA Sandžaka, 13 su većnici Matice bošnjačke, iza koje je bila infrastrukture Stranke pravde i pomirenja (SPP) i IZ u Srbiji. Osam većnika ima lista „Vakat je“, koju je podržala SDP. Vladajuću većinu napravile su liste koje su podržale SDA i SDP. Lista Matice bošnjačke, kao i u prethodnom mandatu, ostala je u opoziciji, sa stalnim primedbama na rad BNV i nesuglasicama sa vladajućom većinom.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari