Vladika Irinej podneo i disciplinsku prijavu protiv Radulovića 1Foto: Dragan Antonić/FoNet (Arhiva)

Episkop bački Irinej (Bulović) prvo je tužio advokata Iliju Radulovića za povredu ugleda i časti zbog ličnog stava objavljenog u Danasu 1. novembra 2017. pod nazivom „Filistar, hulja i budala“…

… a potom je Advokatskoj komori Srbije (AKS) podneo i disciplinsku prijavu protiv Radulovića zbog navodne povrede ugleda advokature, saznaje Danas.

Ročište po tužbi je zakazano za danas u Prvom osnovnom sudu u Beogradu. U tužbi, episkop traži milion dinara za naknadu nematerijalne štete, kao i da se advokat Radulović kazni novčanom kaznom od 450.000 dinara. Što se tiče disciplinske prijave, episkop bački Irinej tvrdi da je Radulović „izvršio povrede“ Zakona o advokaturi, te Kodeksa profesionalne etike advokata.

U izjašnjenju disciplinskom tužiocu AKS na prijavu episkopa, u koju je Danas imao uvid, advokat Radulović je istakao da su tvrdnje portparola SPC-a neistinite, „jer u tekstu koji je objavljen u navedenom listu jedino govorim o tome da li je žena slobodna da odluči da li će roditi, sa jedne strane i koliko puta će roditi kada se odluči na rađanje, sa druge strane“.

– Ako je to tako, a očigledno je da mene samo ovo pitanje interesuje, onda ukoliko se prizna ženi pravo navedenog izbora, onda se ona nalazi u slobodi dok ukoliko se njoj nametne čin rađanja kao dužnost, onda se nalazi u neslobodi i ropstvu. Brak je zajednica života muškarca i žene, koja nastaje njihovim saglasnim voljama dok porodica nastaje, takođe, saglasnošću njihovih volja u trenutku kada im se rodi dete. Dakle, insistiram da brak i porodica nastaju isključivom slobodom odlučivanja bračnih drugova. To je tema moga teksta, koja nema nikakve veze sa bilo kojim pitanjem iz oblasti tzv. Advokatske delatnosti. Zato, poštovani disciplinski tužioce niste stvarno nadležni da postupate po ovoj disciplinskoj prijavi, jer ona se ne odnosi na ono što predstavlja sadržinu bavljenja advokatskom delatnošću, ističe u svom izjašnjenju advokat Radulović.

Podsetimo, predsednica Koordinacionog tela za ravnopravnost polova Zorana Mihajlović izjavila je krajem oktobra 2017. da žene same treba da odlučuju kada i koliko će imati dece, dodajući da država mora da stvori uslove u kojima će one donositi tu odluku. Nakon toga su burno reagovali predstavnici Srpske pravoslavne crkve (SPC), a naš list je potom objavio autorski tekst Radulovića.

U privatnoj tužbi vladike Irineja, navodi se da je advokat Radulović autor „uvredljivih informacija“ objavljenih u Danasu, na strani 8 i internet portalu Danas.rs sa nadnaslovom „O optužbama episkopa Irineja Bulovića na račun ministarke Zorane Mihajlović“, i naslovom „Filistar, hulja i budala“. U tužbi se zatim navodi da je Radulović pokazao „jasnu nameru da omalovaži“ episkopa, odnosno da izvrši povredu ugleda i časti, i naruši ugled i društveni, kao i njegov verski položaj.

„Predlažem patrijarhovo penzionisanje“

– Formalno i bukvalno tumačenje navedenih metafora „Filistar, hulja ili budala“ ne odgovara smislu navedenog citata, s obzirom da predstavlja samo izraz začuđenosti da se iz visočijeg položaja Sakralnog Pozvanja čovek srozava na znatno niže Profano Pozvanje!!! Meta moje kritike nije bio portparol u ličnosti NJegovog Preosveštenstva bačkog Irineja, nego NJegova Svetost patrijarh srpski, pa zato ovaj tekst završavam sa napomenom da „svaka kritika treba da se završi sa dobronamernim savetom“ i zato predlažem njegovo penzionisanje. Imao sam u vidu da nekim svojim izjavama (verovatno najdobronamernijim) nanosi nepodnošljivu štetu srpskom narodu i državi Srbiji, jer se ne može reći ono što je rekla njegova Svetost Patrijarh da je „Srbija svuda tamo gde živi jedan jedini Srbin“, ističe, između ostalog, advokat Ilija Radulović u izjašnjenju povodom disciplinske prijave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari