Vladimir Beljanski: Kokanović je upotrebljen za urušavanje dostojanstva Advokatske komore Vojvodine od interesnih grupa iz Beograda 1Vladimir Beljanski Foto: Privatna arhiva

Advokat Kokanović je primitivnim uvredama na društvenim mrežama privukao pažnju veće grupe advokata. Kada su protiv njega pokrenuti disciplinski i krivični postupci, zbog uvrede, izbegavao je da se odazove na pozive suda i to više desetina puta, u toku dve godine.

Ni policija nije mogla da mu uruči pozive, niti da ga pronađe i dovede u sud.

Onda je sud, posle nekoliko odbijenih predloga, Kokanoviću ipak odredio pritvor, a on se protiv tog rešenja žalio i nastavio da se skriva, iako je kao advokat trebalo da zna da je dužan da se javi nadležnim organima nakon što mu je određen pritvor, a što on nije učinio.

Nije istina da je uhapšen na putu u advokatsku komoru, jer je ulica u kojoj je uhapšen na sasvim drugom delu Novog Sada i ne vodi ka komori.

Tekst koji je objavio u ,,Danasu“ obiluje neistinama, a njegovi navodi na društvenim mrežama obiluju govorom mržnje i uvredama.

U jednoj od poslednjih objava je advokate iz Vojvodine nazvao ,,austrougarskim ustašama“, a članove Upravnog odbora Advokatske komore Srbije ,,izdajničkom đubradi, smradovima…“ i ostalim uvredama koje nije primereno čak ni ponavljati.

Za ovakve objave Kokanović koristi Vajber zajednice i svoj Tviter nalog pod nazivom ,,Manijački crveni alat“. Sličnih Kokanovićevih objava ima na stotine, možda i hiljade. U nekima je čak pozivao i na ubistva rukovodilaca u advokatskim komorama.

Kokanović nikada nije bio moj politički protivnik, niti to može da bude. Kao advokat iz Beograda ne može da se kandiduje, niti da glasa na izborima u Advokatskoj komori Vojvodine.

Upoznao sam ga pre nekoliko godina ispred zgrade Advokatske komore Srbije, gde je sa svojih 5 pristalica izvodio nekakav neprimeren performans. U to vreme je preko društvenih mreža kolege već nazivao pogrdnim imenima, u najmanju ruku primitivnim.

Kada sam ga pitao zbog čega to radi i zašto se ne kandiduje na izborima ukoliko je nezadovoljan radom komora i želi nešto da promeni, odgovorio mi je da ga drugačije niko ne bi primetio.

Tada mi ga je bilo žao. Danas mi ga nije žao, jer razumem da je Kokanović upotrebljen kao idealno sredstvo za urušavanje dostojanstva institucije kao što je Advokatska komora Vojvodine od strane drugih interesnih grupa iz Beograda, a koje su na kratko izašle iz senke tokom prošlih izbora u novosadskom ogranku Advokatske komore Vojvodine.

I sam Kokanović ima svoj posebni interes, ali po mom mišljenju ne politički, nego materijalni, o čemu je i govorio na jednom od suđenja.

Ovde podsećam da disciplinski organi nekih advokatskih komora pokušavaju da, u skladu sa Kodeksom profesionalne etike, stanu na put pojavi ,,Kokanović“ kao i drugim negativnim pojavama kao što je: varanje klijenata, dovođenje klijenata u zabludu, naplaćivanje u suprotnosti sa advokatskom tarifom i slično.

Upravo su disciplinski sudija i tužilac, koji postupaju u predmetima koji se vode protiv Kokanovića pred organima komore i par njegovih prijatelja, prošli tako da je sudiji u Somboru zapaljen automobil, a tužiocu u Zrenjaninu bačena bomba na kuću u kojoj živi sa svojom porodicom.

Učinioci još uvek nisu otkriveni, ali Advokatska komora Vojvodine će učiniti sve da pomogne tužilaštvu i policiji kako bi se krivci priveli pravdi.

Kokanović, dakle, nije moj politički protivnik kako on to navodi, niti u Advokatskoj komori Vojvodine ima bilo kakve politike.

Pokušaj upliva politike u advokaturu smo sprečili na poslednjim izborima, kada je lista advokata Dobrosavljeva osvojila 90% glasova protiv druge, politički obojene, liste. Toj drugoj grupaciji pripada i Kokanović, koji je tokom izbora agitovao za njih i pružao im podršku.

S druge strane, Kokanović ne prati politička zbivanja u zemlji, niti se interesuje za pravosuđe. Meta njegovih opskurnih uvreda je moja ličnost, još nekoliko kolega i Advokatska komora Vojvodine.

Kao trojanski konj u opoziciji, Kokanović pokušava da prikaže Advokatsku komoru Vojvodine kao političku organizaciju, a sebe kao opozicionara i disidenta. Zapravo, njegova ideja je da uvede političke stranke u komore ili da komore uništi.

Dovođenje u vezu politike i advokature, svedoči samo o nepostojanju Kokanovićeve svesti o značaju i ulozi avokature, kao dela pravosudnog sistema, i advokatskih komora, kao prvenstveno profesionalnih organizacija, čiji je zadatak unapređenje i očuvanje ugleda advokature. Takvim svojim ponašanjem isključivo nanosi nemerljivu štetu jednoj viševekovnoj profesiji, a paradoks je to što je i sam pripadnik iste.

Kokanović bi i ostao marginalna ličnost da nije dobio prostor u medijima. Za njega kao istaknutog advokata niko nije čuo, a na dosadašnjim izborima na kojima se kandidovao je poražen. Poznat je kao skandal majstor, sklon falsifikovanju dokumenata, ličnim uvredama i slično. Nikada nije napisao nijedan ozbiljan tekst o pravu, državi, pravosuđu, niti je doprineo unapređenju adovakture. Njegove navodne kritike su uvek spinovanje i neistine praćene uvredama.

Podsetiću kolege advokate da je Kokanović danima spinovao priču o navodnom uvođenju obavezne medijacije pre pokretanja sudskih postupaka, iako takva ideja nije ni bila razmatrana, a onda se hvalio time kako je to sprečio. Danas čini isto sa advokatskom tarifom, pa preko društvenih mreža zastrašuje kolege kako se sprema smanjenje tarife. Do toga naravno neće doći, niti je to bila opcija, ali će Kokanović ponovo pokušati da prikaže da je spasao advokaturu.

Svoje stavove o aktuelnoj političkoj situaciji i kritiku pravosuđa sam uvek otvoreno i javno iznosio i to isključivo kao lični stav, koji je odvojen od moje funkcije predsednika Advokatske komore Vojvodine. Javno sam kritikovao brojne poteze Ministarstva pravde, promene u pravosuđu, a sa ponosom predstavljam Advokatsku komoru Srbije kao nacionalni predstavnik u Međunarodnoj uniji advokata, najstarijoj i najvećoj advokatskoj organizaciji na svetu.

Sa druge strane, Kokanoviću i svakom sličnom bi već odavno bilo zabranjeno da se bavi advokaturom u dobro organizovanoj advokatskoj komori. Međutim, disciplinski tužilac Advokatske komore Beograda je nezainteresovan, a možda će tako i ostati sve dok Kokanović služi određenim ciljevima.

I na kraju, kao pouka Kokanoviću – na sledećim izborima u Advokatskoj komori Vojvodine neću se kandidovati za predsednika, jer je upravo na moju inicijativu, kada sam prvi put stupio na funkciju predsednika Advokatske komore Vojvodine, izmenjen Statut Advokatske komore Vojvodine tako da isti predsednik može da bude biran samo 2 puta, a ne bez ograničenja kako je to bilo do tada, a ovo je moj drugi i samim tim poslednji predsednički mandat.

Tom prilikom je, takođe, Statut promenjen i na taj način da predsednik Advokatske komore Vojvodine nije više istovremeno i predsednik skupštine Advokatske komore Vojvodine, čime su ove funkcije razdvojene.

Na taj način sam svesno doprineo umanjenju ovlašćenja predsednika Advokatske komore Vojvodine, radi povećanja demokratskih principa i uključivanja što većeg broja kolega u rad naše komore.

Nadam se da će tokom kućnog pritvora Kokanović imati dovoljno vremena da razmisli o svemu i da pažljivo prouči propise o advokaturi, uključujući i Statut Advokatske komore Vojvodine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari