Vladimir Kostić novi glavni i odgovorni urednik CINS-a 1Foto: CINS

Na mesto glavnog i odgovornog urednika Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) imenovan je dugogodišnji novinar i urednik aktuelnog sadržaja na sajtu CINS-a, Vladimir Kostić.

CINS je saopštio danas da je Kostić višestruko nagrađivani istraživački novinar koji je svoj fokus držao na istraživanju organizovanog kriminala i korupcije, praćenju tokova novca, finansiranju partija i medija i javnim funkcionerima.

Nagrađen je međunarodnim i nacionalnim priznanjima, navodi se u saaopštenju.

Navedeno je da su nakon njegovih istraživanja otkrivene priče poput šeme sumnjivih donacija Srpske napredne stranke, poznate i kao slučaj „trećeg čoveka“ iz kafane, pomoći koje je, kako je ukazano, televizija Pink dobila od države i odlaganja poreskog duga.

Prateći tokove novca. Kostić je sa koleginicom iz CINS-a otkrivao i mnoge malverzacije u izgradnji i poslovanju malih hidroelektrana u Srbiji, što im je 2019. donelo EU nagradu za istraživačko novinarstvo, dodao je CINS.

Zajedno sa CINS timom Kostić 2017. osvaja i evropskog pulicera (Evropsku nagradu za istraživačko novinarstvo), za seriju tekstova o tretmanu korupcije u Srbiji i vezama fudbala, politike i kriminala.

Kao deo tima, kako je navedeno, nagrađen je „Anthony Lewis“ nagradom za izuzetnost u izveštavanju o vladavini prava, „Balkanskom Fact-Checking“ nagradom za Srbiju.

Dvostruki je nosilac nacionalne nagrade za izuzetnost u istraživačkom novinarstvu koju dodeljuje Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Od početka 2020. radi kao urednik bržih sadržaja na sajtu CINS-a, čime je obuhvaćen najveći deo vesti, analiza i drugih priča u rubrici „Aktuelno“.

Drži i treninge o novinarstvu i istraživačkim tehnikama, i mentoriše druge novinare na njihovim istraživačkim pričama.

Radio je sa mladim novinarima i onima koji tek u ulaze u svet istraživačkog novinarstva, od kojih su mnogi kasnije bili nagrađeni za svoj rad, naveo je CINS.

Na mesto glavnog i odgovornog urednika CINS-a Kostić dolazi nakon Milice Šarić, aktuelne direktorke organizacije, koja je na poziciji urednice bila od oktobra 2018.

Diplomirao je novinarstvo na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari