Vladimir Leposavić: Pao na ispitu 1Foto: wikipedia

Ispostavlja se da je crnogorski ministar pravde i ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić, u čijoj biografiji stoji da je bio odlikaš u školi i student prava sa prosekom 10, nakon samo četiri meseca od postavljenja pao na ispitu.

Po ocenama stručne javnosti, ministar pravde bi trebalo da bude osoba koja nema problema da osudi zločine kao što je genocid u Srebrenici.

Pri tom, kako se ističe, Leposavić je ministar u vladi koja zvanično teži evropskom društvu koje baštini zajedničke vrednosti, a neke od njih su i priznanje genocida u Srebrenici i drugih zločina i priznanje Haškog tribunala.

Leposavić je, međutim, u pripremljenom odgovoru na pitanje u Skupštini pročitao sa papira da će priznati genocid u Srebrenici „kada se to nedvosmisleno utvrdi“, te da je sud u Hagu, gde je suđeno za taj genocid, „izgubio svoj legitimitet“.

To je izazvalo burne reakcije domaće i međunarodne javnosti, dok su sedam opozicionih stranaka i jedna građanska organizacija pokrenuli peticiju za njegovu smenu.

Zato je u ponedeljak premijer Zdravko Krivokapić obelodanio da je doneo „tešku odluku“ da pokrene postupak o smeni ministra.

„Da je to uradio ministar poljoprivrede ja bih rekao uradio je iz neznanja“, kazao je Krivokapić.

Premijer je napomenuo da su Leposaviću već „progledali kroz prste“ kada su u pitanju bili istup u vezi sa Zakonom o amnestiji i okolnosti oko usvajanja tužilačkih zakona.

U znak podrške Leposaviću održani su protesti u više crnogorskih gradova.

Na društvenim mrežama je objavljena fotografija transparenta sa mosta u Podgorici, na kojem piše: „Zbog Srebrenice sa funkcije se Srbin skida, upamtite, nije bilo genocida.“

I ispred crnogorske ambasade u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu u ponedeljak uveče u znak protesta bačene su dimne bombe.

Leposavić (37) je rođeni Baranin.

Bio je stipendista nemačke fondacije Robert Šuman i dobitnik prestižne američke Fulbrajtove nagrade.

Trostruki je dobitnik nagrade Univerziteta u Beogradu za stručne radove u oblasti pravnih i ekonomskih nauka.

Doktorirao je iz oblasti međunarodne zaštite manjina 2016. na Pravnom fakultetu u Beogradu. Bio je asistent na Pravnom fakultetu Univerziteta Mediteran u Podgorici, a dve godine je bio predavač na Univerzitetu Union u Beogradu.

Član je pravnog tima Mitropolije crnogorsko-primorske u pregovorima sa Vladom oko Zakona o slobodi veroispovesti.

Pred parlamentarne izbore 2012. govorio je na mitingu koalicije Srpske sloge, koju je, između ostalih, činila i Stranka srpskih radikala.

Dve godine kasnije u govoru na skupu Socijalističke narodne partije kritikovao je mogući ulazak Crne Gore u NATO. U braku je sa Amerikankom Vy Nguyen, koja je zaposlena u američkom Ministarstvu odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari