Vladina komisija počela ispitivanje o ubistvu gardista 1Foto: Dragan Antonić / FoNet

Komisija za ispitivanje okolnosti pod kojima su gardisti Vojske Srbije i Crne Gore Dražen Milovanović i Dragan Jakovljević 5. oktobra 2004. godine izgubili živote, počela je sa ispitivanjem svedoka.

To kaže za Danas advokat Predrag Savić, pravni zastupnik porodica ubijenih gardista. Iako vladina komisija nije održala nijedan sastanak, Savić ističe da ima nezvanična saznanja da je počela sa radom.

– Što se porodica gardista tiče, formalnog sastanka ne mora ni da bude, dok god istraga slučaja napreduje – navodi Savić.

Za razliku od komisije, Savić ističe da od Višeg javnog tužilaštva u Beogradu nije dobio nikakve informacije o aktivnostima koje sprovode na rešavanju predmeta, koji je, koliko je njemu poznato, i dalje u predistražnoj fazi.

Po ugledu na komisiju koja se bavi istraživanjem ubistva novinara, krajem prošle godine premijer Aleksandar Vučić je najavio formiranje komisije koja će ispitati okolnosti pod kojima su poginuli gardisti. Novu komisiju čine predstavnici Ministarstva odbrane, Vojno-bezbednosne agencije, Ministarstva unutrašnjih poslova, Bezbednosno-informativne agencije, Višeg javnog tužilaštva, Tužilaštva za organizovani kriminal, kao i advokati koji zastupaju oštećene.

Na pitanja Danasa u Višem javnom tužilaštvu ističu da oni od 2004. godine kontinuirano rade na istraživanju ovog slučaja.

– Ovaj predmet je i dalje u predistražnoj fazi, a to je faza postupka koja prethodi istražnom postupku. U konkretnom slučaju i dalje se preduzimaju istražne radnje u pravcu rasvetljavanja događaja od 5. oktobra 2004. godine kada su stradali gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović. Do danas su preduzete brojne radnje, saslušani svedoci, prihvaćeni predlozi punomoćnika oštećenih porodica i naloženo policiji da prikupi potrebna obaveštenja i obavi razgovore sa predloženim svedocima, tako da se rad na ovom predmetu i dalje nastavlja u cilju potpunog rasvetljavanja događaja i utvrđenja šta se tačno kritičnog dana dogodilo u kasarni Topčider – rečeno nam je u Višem tužilaštvu.

Na pitanje koga je tužilaštvo saslušalo od decembra prošle godine, kada je iskaz u prostorijama SBPOK-a dao bivši ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, rečeno nam je da ne mogu da nam odgovore pošto u predistražnoj fazi postupka ne saslušava tužilac svedoke, već to po njegovom nalogu čini policija.

Podsetimo, poslednji javno zabeleženi napor tužilaštva u ovom slučaju, desio se krajem prošle godine kada je u prostorijama SBPOK-a saslušan nekadašnji ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić. On je u trenutku kada je već najavio nameru da se kandiduje za predsednika Srbije, ispitivan o okolnostima pod kojima je saznao za ubistvo gardista.

A okolnosti koje su prethodile smrti gardista Jakovljevića i Milovanovića više od dvanaest godina nisu zvanično utvrđene. Neposredno nakon njihove smrti Vojska SCG je formirala komisiju koja je došla do zaključka da je Milovanović pucao na Jakovljevića, pa izvršio samoubistvo. Pod pritiskom javnosti, formirana je i druga „nezavisna“ komisija kojom je rukovodio advokat i bivši koministar policije Božo Prelević. Njihovi nalazi su protivrečili vojnim, pošto su zaključili da je vojnike ubila treća osoba. Dodatna veštačenja u zemlji i inostranstvu koja su usledila potvrdila su nalaze „nezavisne“ komisije.

Pravo na život

Ustavni sud Srbije je u januaru 2013. godine došao do stava da je gardistima povređeno pravo na život, a porodicama pravo na pravično suđenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari