Tačno 14 dana posle tragedije u "Ribnikaru": Pretnje bombama u preko 100 škola ponovo uznemirile javnost 1Foto: J. Č.

Jutrošnje dojave o postavljenim bombama u školama, koje su stigle samo dve nedelje nakon masovne pucnjave u vračarskoj OŠ „Vladislav Ribnikar“ izazvale su dodatni nemir u javnosti i ponovo otvorile pitanje da li su škole u Srbiji bezbedne.

Da li je brza reakcija policije umirila roditelje i nastavnike ili izazvala sumnju da se pregled školskih objekata radi „ofrlje“ teško je proceniti, jer odgovora na brojna pitanja nema.

– Ako je pola policije angažovano na predaji oružja, a druga polovina raspoređena po školama, samo možemo da zamislimo kako izgleda kontradiverzioni pregled škola – komentariše sagovornik Danasa koji se bavi temama iz oblasti bezbednosti, a koji nije želeo da u ovoj situaciji „deli lekcije policiji šta treba da radi“ zbog čega je ostao anoniman.

Na adrese najmanje 120 osnovnih i srednjih škola mejlovi sa porukom o postavljenim eksplozivnim napravama stigli su juče pre početka prepodnevne smene, a Ministarstvo prosvete je već oko 8 ,45 saopštilo da su neke škole pregledane i da se nastava u njima odvija bez problema.

Više učenika iz nekoliko beogradskih škola potvrdilo nam je da je pregled trajao kratko, nakon čega su se vratili na časove, dok je u nekim školama nastava u prepodnevnoj smeni bila otkazana.

U školama kažu da panike nije bilo, ali da se ponovo pokazalo da se od pretnji ove vrste ne može zaštiti promenom elektronskih adresa škola, na čemu je letos insistiralo Ministarstvo prosvete.

Milan Dumanović iz Novog policijskog sindikalnog saveza, ističe za Danas da nema precizne podatke kako izgleda pregled školskih objekata, ali je uveren da policija postupa kako treba.

– U slučaju dojava se angažuju sve službe MUP-a, svaka iz svoje delatnosti, uključujući i kolege koje rade na otkrivanju odakle je dojava poslata. Vrlo brzo se sazna sa koje je adrese poslat mejl i procenjuje se koliko je pretnja ozbiljna. Ukoliko se opet radi o nekim adresama iz inostranstva, kao što je ranije bilo, to se verovatno smatra manjom pretnjom. Ali je sigurno da se sve proverava i da se sve službe uključuju. Ponekad policija deluje i nevidljvo – uverava Dumanović da nema razloga za zabrinutost u postupanje policije.

Psihološkinja Ivana Jakšić smatra da vest o novim dojavama u školama izaziva uznemirenje, posebno posle događaja u „Ribnikaru“.

– Mi nikada do sada nismo doživeli takvu tagediju i mislim da smo svi stigli do limita kao društvo, a ova vest o dojavama jeste uznemiravajuća i vraća nas u to negativno stanje, ali čini mi se ipak ne do te mere kao u trenutku kada su se zbili događaji pre petnaestak dana. Nezgodno je što smo svi još uvek u procesu tugovanja i oporavka, u jednom ranjivom stanju i dojave o bombama u školama svakako ne pomažu da prevaziđemo krizu u kojoj se još uvek nalazimo – kaže Jakšić.

Aleksandar Baucal, profesor na Odeljenju za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu je saglasan da smo još poljuljani zbog tragedije u školi „Vladislav Ribnikar“ i događajima koji su se desili nakon toga.

– Svi se nalazimo u procesu oporavka zbog čega je osećaj nesigurnosti veliki. U takvim okolnostima dojave o bombama dodatno povećavaju osećaj nesigurnosti u značajno većoj meri nego što je to bio period pre tragedije. Ove najnovije dojave pokazuju da nismo puno naučili iz slučajeva koje smo imali u prethodnim godina i da nije uspostavljen delotvoran sistem za reagovanje – smatra Baucal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari