Konzervativac Rikardo Martineli, vlasnik lanca supermarketa u Panami Super99, pobednik je predsedničkih izbora u toj zemlji. Obećao je da će uspešno voditi zemlju kroz ekonomsku krizu, ali i ambiciozan plan za proširenje Panamskog kanala. Pobedu Martinelija, iz opozicionog Pokreta za promene, označava retku pobedu desničara u regionu kojim odavno dominiraju levičarski lideri.

Predsednik izbornog tribunala Erazmo Pinila nazvao je Martinelija „neospornim pobednikom“ budući da preliminarni rezultati izbora pokazuju da je za njega glasalo 61 odsto birača, dok je liderka vladajuće partije Balbina Herera osvojila 37 odsto. Bivši predsednik Giljermo Endara našao se na trećem mestu nakon nedeljnih izbora.

Obrazovan u SAD Martineli (57) je rekao da će raditi u pravcu stvaranja vlade nacionalnog jedinstva, da će promeniti zemlju u smislu uvođenja boljeg sistema zdravstvene zaštite, obrazovanja, saobraćaja i bezbednosti. Najavio je i da će privući strane investitore u zemlju i promovisati slobodnu trgovinu, naročito sa glavnim partnerima zemlje SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari