Vlast ćuti o kancerogenom dimu iz Vinče 1Foto: BETAPHOTO/EV

Ni posle nedelju dana od izbijanja požara na deponiji u Vinči, od kako se gusti, toksični dim širi po gotovo svim krajevima glavnog grada, građani nemaju potpune informacije čemu su zapravo izloženi.

Gradski zavod za javno zdravlje i „Beo čista energija“, firma koja bi trebalo da preuzme upravljanje otpadom na Vinči, saopštavaju da nema razloga za brigu, i objavljuju dostupna merenja, koja pokazuju da je kvalitet vazduha „zadovoljavajuć“, pa i „odličan“ na pojedinim mernim mestima.

O štetnim i kancerogenim jedinjenjima koja se oslobađaju pri ovakvim požarima, pa ni o potencijalnim rizicima za zdravlje ljudi, niko od nadležnih ne govori, kao da ne postoje.

Stručnjaci tvrde da razmere ovog incidenta građani neće ni saznati, jer potrebnih merenja niti je bilo niti će ih biti. Dodatno, pouzdano se ne zna ni da li je požar na deponiji ugašen ili samo lokalizovan.

– Ovaj izveštaj i dalje ne daje prave informacije građanima o stepenu ugroženosti njihovog zdravlja posle epizode koja još uvek nije završena. U sasvim očekivanom požaru u Vinči, sigurno je došlo do manje ili veće emisije izuzetno toksičnih jedinjenja, kao što su dioksini i furani, jer ovakav sastav otpada koji gori, od opasnog do komunalnog, mora da ih ima. Dakle, izveštaj ne govori o nivou ugroženosti građana, koji je možda nizak ili visok, ali to nikad nećemo znati, samo zato što odgovarajuće vrednosti nisu merene, a nisu merene ni na pravom mestu, na izvoru i na desetak lokacija koje bi stručnjaci definisali prema tome dokle je došao dim, sa sadržinom opasnih jedinjenja o kojima govorim, kaže za Danas Milenko Jovanović, jedan od osnivača Nacionalne ekološke asocijacije (NEA) i nezakonito otpušteni nekadašnji načelnik u Agenciji za životnu sredinu.

Kako objašnjava, u navedenom saopštenju dat je izveštaj zagađenja standardnim česticama, koji se prate u redovnom monitoringu, a odnosi se na ugljen monoksid, sumpor dioksid i PH čestice.

– Sve to je isto kao kada bi se merenjem temperature postavila dijagnoza i lečila korona. To nisu adekvatni parametri koji treba da se prate da bi se znalo pravo stanje. Normalno je prema građanima reći: potencijalno ste ugroženi, ostanite u kućama, pazite decu i osetljive kategorije. A ne reći da nema zagađenja. Kako se upravlja kriznom situacijom u ovakvim slučajevima, nije moja nadležnost, ali se očigledno to ne radi kako treba. Jer i posle sedam dana imamo povećane koncentracije, a nemamo prave informacije, građani su s pravom zabrinuti. PM čestice su takođe u ovom požaru ali je suština šta se u njima nalazi. One mogu da dođu iz prašine na nekom gradilištu, bezopasne. NJihove povećane koncentracije govore o tome da je to prešlo neki prag ali ne i da su toksične. O tome govori sadržaj, a o njemu do sada reči nije bilo, jasan je Jovanović.

On dodaje da je u Beogradu potencijalno ugrožen veliki broj ljudi, a da su građani na sve to dobili odgovor nadležnih da je to „dim koji guši ali ne truje“.

– Šta to znači guši, pa gušenje je reakcija na neki toksin, te dve stvari su jedna drugoj suprotstavljene. Ovo sada je nekontrolisana emisija i u količini koja je nepoznata. Neodgovorno je prema građanima bilo reći da je sve u redu. Bez merenja i tačnih podataka. Nikada nećemo saznati, neće moći retroaktivno da se meri. Ako naše institucije nisu opremljene, mogle su da uzorkuju i pošalju u inostranstvo, konstatuje Jovanović i navodi da generalno, gotovo u svim gradovima u Srbiji u kojima se mere PM čestice, vazduh treće kategorije, odnosno prekomerno zagađen.

Natalija Stojmenović iz Inicijative Ne davimo Beograd ocenjuje sramnim navode da je vazduh u Beogradu bio zagađen tokom samo jednog dana, kao i izveštaji koji vazduh u Vinči ocenjuju kao dobar i prihvatljiv.

– Gradske službe su prvo danima ćutale, da građani nisu znali kako da se ponašaju u toj situaciji, da bismo na kraju dobili izveštaj koji kaže „pa i nije tako strašno“. Kako smo od zvaničnika čuli, požar je navodno ugašen i lokalizovan još 8. avgusta, što znamo da nije slučaj, a gasiće se narednih nekoliko nedelja jer je teren nepristupačan, navodi Stojmenović.

O potencijalnoj odgovornosti za izbijanje požara, smatra ona, teško da će biti pokrenuto pitanje.

– Ko je odgovoran, morala bi da se sprovede temeljna istraga o tome kako se požar desio, da bi se to videlo. Prema njihovom saopštenju, na kraju svih optužbi, upućenih čak i nama, piše da se to desilo zbog vremena i vrućine, kaže Stojmenović.

Problem je, između ostalog, i to što novi vlasnik posla, konzorcijum „Beo čista energija“, još uvek nije preuzeo posao od Grada Beograda.

– Beo čista još nema nadležnost nad upravljanjem deponijom, jer je Grad kada je potpisao ugovor rekao da će 2021. rešiti sve probleme na deponiji, što je nelogično. Potpisuje se ugovor sa stranom firmom da ona sređuje probleme otpada, a onda se obavežete da vi to sredite pre preuzimanja. Još niko od nadležnih nije precizno objasnio šta je to što Grad treba pre preuzimanja da obavi, navodi Stojmenović i dodaje da Grad ima obavezu da raščisti deo stare deponije.

Predsednik Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović ocenjuje da primarna odgovornost za izbijanje požara leži na JKP Gradska čistoća i vrhu gradske vlasti.

– Oni su birali privatnog partnera i oni imaju sve mehanizme za nadzor sprovođenja javno privatnog partnerstva. Prvo pitanje je zašto stara deponija nije zatvorena u januaru ove godine kako je bilo najavljivano? Drugo je zašto je stara deponija predata 2. avgusta na upravljanje privatnom partneru ukoliko on nije bio spreman da je primi i ukoliko nije bio dovezao potrebne mašine? I treće, zašto vlast nije obavestila građane od opasnosti od deponijskog požara i proglasila vanrednu situaciju? Na sva ova pitanja gradska vlast je ta koja mora da odgovori, jer je ona odgovorna građanima i nju mi biramo – privatni partner je tu sekundaran, navodi Jovanović i dodaje da će zato CLS podneti krivične prijave protiv nadležnih u gradskoj upravi.

Još izdataka za građane

Nikola Jovanović upozorava da će od septembra na uplatnici Infostana biti nova stavka za „Beo Čistu energiju“, a od oktobra stavka za tretman kabastog otpada. „A od naredne godine, čak 38 miliona evra mora da se unapred rezerviše u budžetu Beograda za novu deponiju i spalionicu, koji idu direktno na račun Beo Čiste Energije, kaže Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari