Vlast ojadila tužilaštva, nastavljamo štrajk 1Foto: Aleksandar Veljković

Jednosatni štrajk zaposlenih u pravosuđu danas je imao za cilj da ukaže da su javna tužilaštva postala „jadna tužilaštva“ a da naš poslodavac, a to je vlast – stvara lažnu stvarnost o stanju u pravosuđu i umrtvljuje građane do te mere da su oni nezainteresovani za sve probleme, bez volje da se odupru, naglašava Slađanka Milošević, predsednica Sindikata pravosuđa Srbije za Danas o prvim utiscima posle jednočasovnog štrajka.

Sindikat pravosuđa Srbije najavljuje da će i danas ponoviti akciju prekida rada u pravosudnim organima u periodu od 11 do 12 sati, kako u Beogradu tako i širom drugih gradova u Srbiji, da će se svakoga dana obrađivati po jedan od ključnih problema u ovoj oblasti, da je odziv za sada dobar, te se planiraju i dalje aktivnosti.

Tokom jučerašnje obustave rada zaposlenih u pravosuđu u trajanju od jednog sata, odziv kolega je bio dobar, kako navodi Milošević, a štrajk nije bio pasivan već su se građanima delili leci sa objašnjenjima o razlozima štrajka.

– Juče je glavna tema bilo to što su javna tužilaštva postala „jadna tužilaštva“. Ukazali smo na to da je broj sudija nedovoljan i smanjuje se u odnosu na broj predmeta koji se samo gomilaju dok je na snazi zabrana zapošljavanja i u jeku navodne borbe protiv korupcije i kriminala. Mi samo hoćemo da se zakoni dosledno primenjuju i ne pristajemo da budemo obmanjivani, navela je Milošević.

Ona ističe i da će se štrajk održavati i u narednim danima, da je za sredu planirano da se ukaže na probleme sa zapošljavanjem kadrova u sudstvu i da je važno da se građani „osveste“ o ovim pitanjima.

– LJudi su uglavnom nezainteresovani, za sada nisu ni ljuti ni besni što je bilo obustave rada. Oni koji su zastali da razgovaraju sa nama kažu da znaju kakva je situacija i da imaju razumevanja, ali građani su većinom pasivni, to je najveći problem. A takvima ih je učinio naš poslodavac, to je vlast. Uspeli su da ubiju volju u ljudima, da odustanu od svake borbe, e to moramo da promenimo, navela je Milošević. Ona dodaje i da bi jedan od konkretnih zahteva štrajka mogao da bude da vlast dozvoli zapošljavanje, popuni nedostajuća radna mesta, i da šansu stručnjacima da u, naredne tri godine, isprave nedostatke na koje se sada ukazuje, a ako to ne da željene rezultate onda ih može smeniti.

Računi sudova, tužilaštava i Ministarstva u blokadi

„Mi nemamo osnovna finansijska sredstva za normalno funkcionisanje pravosuđa. Trenutno je u blokadi više beogradskih pravosudnih organa, i to Viši sud u Beogradu, Prvi, Drugi i Treći osnovni sud, Prvo i Drugo javno tužilaštvo, Prekršajni sud u Beogradu, a i račun Ministarstva pravde je u blokadi od januara“, navodi se u lecima koji su tokom štrajka deljeni građanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari