Vlast pokušava da izjednači tabloide sa ozbiljnim medijima 1Foto: Stefana Savić

Ministarstvo kulture i informisanja pokrenulo je postupke prvo protiv nedeljnika Vreme, a sada i protiv Nedeljnika, zbog navodnog kršenja prava maloletnih lica.

Zahtevi su pokrenuti neposredno nakon što su tužbe dobili tabloidi koji su senzacionalistički, neetički i na krajnje gnusan način izveštavali o zlostavljanju kroz koje je prošla Monika Karimanović, zločina za koji se sumnjiči Ninoslav Jovanović.

Vlast pokušava da izjednači tabloide sa ozbiljnim medijima 2
Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIC

Vreme je dobilo prijavu zbog teksta novinarke Tamare Skroze, koji se upravo bavio negativnim aspektima tabloidnog izveštavanja, a Nedeljniku je prijavljen zbog teksta u kojem ukazuju na pogubne posledice vršnjačkog nasilja.

U Nedeljnik je u sredu 29. januara stigao Zahtev za pokretanje prekršajnog postupka Ministarstva kulture i informisanja u kojem se traži da se glavi urednik Veljko Lalić „oglasi krivim“ zato što je „učinio prepoznatljivim dete u tekstu o vršnjačkom nasilju“.

Tekst je objavljen pre više od dva meseca, odnosno 21. novembra 2019. godine, pod naslovom „Nije to ‘Ma to su deca, toga je uvek bilo’, moja Lena je ostala invalid posle tuče u školi“.

Tekst predstavlja potresnu ispovest Milice Sretenović, majke male Lene, koja je u oktobru 2018. doživela moždani udar posle jakog udarca u glavu njenog vršnjaka, a na šta nisu reagovali ni škola, ni ministarstvo, niti bilo ko.

Preko majke Alekse Jankovića (koji je zbog vršnjačkog nasilja izvršio samoubistvo), Milica je stupila u kontakt sa Nedeljnikom, odnosno novinarkom i urednicom Anom Mitić koja se ovom temom bavi više od deset godina.

U tekstu nije otkriven identitet devojčice (jer se ne preziva kao majka), niti deteta.

Stoga se postavlja pitanje – kako je moguće da se izjednačavaju tabloidni tekstovi skarednog sadržaja, u kojima prenose navodni detalji zlostavljanja nad maloletnom devojčicom, sa ozbiljnim tekstovima u profesionalnim medijima gde se ukazuje na probleme koje deca, žrtve nasilja, prolaze.

Vlast pokušava da izjednači tabloide sa ozbiljnim medijima 3
Foto: Nedeljnik

Za sagovornike Danasa nema dileme – znak jednakosti ne postoji, a ministarstvo je identične poteze pokrenulo jer su, sa jedne strane, tabloidi miljenici vlasti, a sa druge, zbog privida da vlast podjednako tretira sve medije, pa tako kažnjava i jedne i druge.

Veljko Lalić kaže da u svojoj novinarskoj karijeri nije bio u većem šoku, nego kada je prekjuče dobio zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

– Povod i motiv je naravno relativizacija i izjednačavanje svih medija. Očekujem da će sud da odbije da pokrene postupak, i naši advokati su uvereni u to, posto je tužba paušalna, a tekst pozitivan i od koristi za osobu koju ministarstvo, navodno, od nas brani. Sad mogu da čekam da sud odbije predlog, ili ga ministarstvo povuče, ali nikad neću prihvatiti da se moje ime vezuje za nepažnju oko maloletnika, i to majke i devojčice kojima smo mi prvi u ovoj državi pomogli i saslušali ih nakon što su se obratili svim nadležnim organima – ističe Lalić za Danas.

I predsednik Nezavisnog udruženje novinara Srbije Željko Bodrožić nema nikakvu dilemu da ministarstvo najnovijim potezima želi da izjednači ozbiljne medije sa tabloidima.

– Ovo su sve predizborni potezi i kako se izbori budu bližili toga će biti još više. Vlast želi da pokaže Evropi da čini sve da medijsku scenu u Srbiji učini boljom, i da su pred zakonom, navodno, svi isti. Međutim, tabloidi su jedna od poluga ove vlasti. A kad već oni moraju na sud, zašto ne bi išli i Vreme, Nedeljnik… Videćemo ko će biti sledeći – kaže Bodrožić za Danas. Prema njegovim rečima, umesto da profesionalni i ozbiljni mediji budu partneri Ministarstvu informisanja, oni su na tapetu zbog banalnosti, jer informišu javnost, kritikuju i ukazuju na sve pogubne aspekte delovanja vlasti.

Advokat Jovica Todorović ocenjuje za naš list da je prijava protiv Nedeljnika u funkciji opšteg trenda da se izjednačavanjem svih i svega, i spreči uspostavljanje jednog jasnog i konzistentnog sistema vrednosti u društvu.

– To, “svi su isti“, pa su i mediji i novinari svi isti, u svojoj krajnjoj posledici nameće zaključak članovima društva da se u društvu izgubila razlika između dobra i zla, i da nema smisla više ni pokušavati da se razluči ko su dobri, a ko loši “momci“. Svuda, u svemu, i među svima. A najvažnije je da se u toj diferencijaciji dobrog i lošeg ne dođe do onih koji vrše vlast, a ogrezli su u kriminalu – zaključuje Todorović.

Todorović: Nedeljnik nije načinio prekršaj

– Ako se na osnovu informacija koje su objavljene može utvrditi identitet maloletnika, to ne znači da je on na osnovu tih informacija učinjen prepoznatljivim. Mogućnost utvrđivanja identiteta podrazumeva preduzimanje određenih radnji radi utvrđivanja identiteta, a prepoznatljivost podrazumeva prepoznavanje bez preduzimanja bilo kakvih radnji. Dakle, ono što Ministarstvo opisuje u Zahtevu jesu mogućnosti da se utvrdi identitet maloletnog lica, što nije radnja izvršenja prekršaja koji stavlja na teret Nedeljniku, odnosno činjenje prepoznatljivim maloletnog lica – navodi advokat Jovica Todorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari