AFoto: Beta//Dimitrije Goll

Iako zvanična potvrda još uvek izostaje više dileme nema – kineski raketni protivvazduhoplovni sistem FK-3 prethodnog vikenda je dopremljen u Srbiju.

Da je sistem kupljen zna se već par godina, ali se nije znalo kada će on biti dostavljen. Ljudi koji prate specijalizovane sajtove i portale primetili su sletanje transportnih vojnih aviona u subotu na batajnički aerodrom.

Upitan o tome predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će u utorak ili sredu javno predstaviti „novi ponos Vojske Srbije koji dramatično povećava borbene sposobnosti naše vojske“. Najzad je novinska agencija Asošiejted pres pustila vest da je kineski PVO sistem polutajno dostavljen Srbiji preko šest transportnih aviona Y-20 kineske avijacije.

Aleksandar Radić, vojni analitičar koji je prvi u avgustu 2020. godine objavio da je kupljen raketni sistem FK-3 ističe da se dostavljanje taji isključivo od domaće javnosti.

– Kod nas se već godinama bezbednosni sistem koristi za pravljenje medijske ekskluzive. Isporuka kao takva se ne može sakriti, ona je naprosto vidljiva. Međutim, može se odložiti objavljivanje kako bi se povećala ekskluzivnost pred objavljivanje zakazano za narednu nedelju, navodi Radić.

Želju za ekskluzivom srpskih zvaničnika poštovali su i kineski partneri. Naime, reagujući na tekst AP-a portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Lidjijan izjavio je da je operacija deo godišnjeg plana saradnje dve zemlje, da nije usmerena ni protiv jedne treće strane i da nema „nikakve veze sa sadašnjom situacijom“.

I se tvrdi da nabavka FK-3 nije usmerena protiv treće strane, prema Radićevim rečima, ni Rusija ni Evropa nisu bili oduševljeni kada je bilo objavljeno da u Kini kupujemo raketni sistem dugog dometa.

– Rusija je bila jako nezadovoljna zbog te kupovine. Problem je bio u tome što je predsednik Vučić najavio kupovinu ruskog raketnog sistema, čak je i TASS pustio njegovu izjavu da će biti rezervisani kapaciteti za proizvodnju takvog sistema. Samim tim, nisu bili srećni ovim ishodom, tim pre što je FK-3 nastao kopiranjem ruske rakete sa sistema S-300. S druge strane, Zapad je takođe nezadovoljan ovakvom transakcijom. Pritom, ona više smeta Evropskoj uniji nego NATO-u, jer smatraju da zemlja kandidat ne bi trebalo da ima vojnu saradnju sa Kinom, ističe Radić.

Prema njegovim rečima, Srbija jedina u regionu ima celovit sistem terotorijalne vazdušne odbrane.

– Uloga sistema FK-3 je da zameni raketne sisteme “neva” i “kub” sovjetske proizvodnje koji su nabavljeni sedamdesetih i osamdesetih godina. Problem lovačke avijacije je privremeno rešen nabavkom polovnih MIG 29, a najavljena je nabavka i rafala. Takođe, izvesno je da se nabavljaju i francuski radarski sistemi, ističe Radić pojašnjavajući da raketni sistem “pancir”, koji je Srbija nabavila pre nekoliko godina, služi za zaštitu strateških objekata.

Radić dodaje da korist od ove transakcije nema samo Srbija i da dostavljanje sistema predstavlja demonstraciju moći.

– Jedna od bitnijih odlika savremene vojske je sposobnost strategijskog transporta. Do skoro su Sjedinjene Američke Države i Rusija imale duopol u ovoj sferi, kao jedine sile sposobne za transport tih razmera. Kina je ovim pokazala da i ona to može da uradi i to je jako ozbiljna poruka Zapadu. Dodatno, ovo je prvi put da su ovaj sistem prodali jednoj evropskoj zemlji što je za njih značajna referenca, kaže Radić.

Vojni sindikat Srbije juče je u saopštenju pozdravio opremanje vojske novim naoružanjem ali i ocenio da joj hronično nedostaju kadrovi kojih, u ovom trenutku, nema dovoljno da opslužuju i održavaju ni postojeće oružje koje Srbija poseduje. Sindikat je izrazio nadu da će nova Vlada shvatiti ozbiljnost krize koja potresa sistem odbrane i u kojoj meri je odbrambena moć zemlje podrivena „katastrofalno lošim, diletantskim i kriminalnim rukovođenjem“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari