Vlast u Boru podnela krivičnu prijavu protiv Ziđin-a zbog zagađenja 1Foto: Beta/Milan Obradović/MO

Gradska uprava Bora podnela je krivičnu prijavu protiv odgovornih u kineskoj kompaniji Ziđin zbog višednevnog prekomernog zagađenja sumpord-dioksidom i drugim štetnim materijama po zdravlje stanovništva.

Kako je potvrđeno za sajt istmedia.rs u Opštinskom javnom tužilaštvu, prijavu je potpisao gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić i ona se odnosi na odgovorna lica borske topionice bakra koja posluje u sastavu Ziđin.

Merne stanice Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA) već tri dana beleže prekomerno zagađenje sumpor-dioskidom (SO2) u borskom gradskom parku, a zagađenja se ponavljaju gotovo svakodnevno skoro dve godine od kada je Srbija prodala RTB Bor strateškom partneru Ziđin-u i postala suvlasnik manjinskih 37 odsto kapitala.

Zakonom dozvoljene vrednosti SO2 iznose 350 mikrograma po metru kubnom, a u ponedeljak su u više navrata tokom dana izmerene prosečne vrednosti i do 1.969 mikrograma, odnosno precizirano je da je vazduh „jako zagađen“ i da se ne preporučuje stanovništvu napuštanje stanova.

Prema javnim podacima, vazduh je na istoj lokaciji „jako zagađen“ i PM10 česticama.

Merne stanice u Boru beleže prosečno zagađenje na svakih sat vremena, ali su trenutni pikovi zagađenja, prema proceni, mnogo veći.

U ponedeljak oko 13 sati, u centru grada i kod Tehničkog fakulteta u Boru, kod prolaznika je oštar gas izazvao otežano disanje i suzenje očiju.

Automatske merne stanice u avgustu su u gradskom parku izmerile prekomerno zagađenje 18 dana, a najveći pik zabeležen je 4. avgusta kada je u vazduhu nad gradskim parkom SO2 bio prisutan više od 3.800 mikrograma po metru kubnom, što je 11 puta više od dozvoljenog.

Republiki ekološki inspektori i Ministarstvo ekologije ne oglašavaju se po tom pitanju, kako ocenjuju i vlast i opozicija, „ekološkog zločina nad stanovništvom“.

Predstavnici Ziđin najavili su tokom predizborne kampanje u junu, u prisustvu premijerke Srbije Ane Brnabić i ministra rudartsva i enegretike Aleksandra Antića, da će od juna sprečiti izbacivanje štetnih gasova u vazduh, dok se nakon izbora ispuštanje štetnih materija u Boru nastavilo.

Prijava zbog zagađenja podneta je uoči ekološkog protesta koji su za subotu, 19. septembar najavile organizacije pozivajući sugrađane da dođu na taj skup putem društvenih mreža i nakon spremnosti gradske vlasti da se suoči sa zagađivačem.

Na društvenim mrežama objavljeno je da borski ugostitelji zbog prekomernog zagađenja neće raditi na dan protesta od 10 do 12 sati.