Vlast u Novom Sadu povukla overivače i blokirala prikupljanje potpisa za narodnu inicijativu 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Četvoro overivača u Novom Sadu povučeni su sa četiri lokacije sat i po vremena nakon početka prikupljanja potpisa za narodnu inicijativu o zabrani eksploatacije bora i litijuma. Tako je grupa građana NVO „Kreni – Promeni“ ostala bez overivača za narodnu inicijativu u Novom Sadu, pa je prikupljanje potpisa blokirano.

Prema rečima Milenka Vujića, koordinatora „Kreni- Promeni“ u Novom Sadu, prethodnog dana dobili su iz Gradske uprave za opšte poslove imena i brojeve telefona overivača. Oni su se pojavili na dogovorenim lokacijama u 8 časova, ali već u 9.30 su povučeni uz obrazloženje da moraju da se vrate u Gradsku kuću „zbog povećanog obima posla“.

Nalog za povlačenje overivača izdao je, kako navode aktivisti, v.d. načelnik Gradske uprave za opšte poslove Branimir Radovanović.

„Sve je krenulo dobro, bez obzira što je radni dan i rano prepodne ljudi su dolazili i potpisivali narodnu inicijativu. Mi smo se dobro organizovali i prethodnog dana uputili zahtev da nam dodele overivače. Trebalo je da overivači budu sa nama do 15 sati. Ovo je čist bezobrazluk i politička odluka da nam se onemogući prikupljanje potpisa i minira narodna inicijativa“, kaže Milenko Vujić.

U Novom Sadu je organizaciju prikupljanja potpisa na sebe preuzeo „Most solidarnosti“. Akcija je najavljena u pojedinim mesnim zajednicama na četiri lokacije: MZ Liman, MZ Liman 3, MZ Ivo Andrić i prostorije Grupe za konceptualnu politiku u Ulici Pariske komune.

Predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti i direktor kampanje grupe građana „Kreni – Promeni“ Savo Manojlović poručio je na svom tviter nalogu „Ako nas blokirate u skupljanju potpisa i mi znamo da blokiramo“.

Danas je zatražio od v.d. načelnika Gradske uprave za opšte poslove Branimira Radovanovića objašnjenje zbog čega su naprasno povučeni overivači potpisa i ko je to naredio. Nikakakav odgovor nismo dobili.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari