Vlasti Hongkonga izrazile su juče spremnost na dijalog s liderima studentskog protesta koji traje gotovo tri nedelje, javile su svetske agencije. „Studentima smo poslednjih nekoliko dana, a i danas putem posrednika stavili do znanja da smo spremni na dijalog što je moguće pre“, rekao je lider distrikta Hongkong Leung Čun Jing, koji nije želeo da komentariše policijsko nasilje nad demonstrantima.


Demonstranti, koji protestuju od 26. septembra, nezadovoljni su zbog plana centralnih vlasti u Pekingu da kontrolišu imenovanje kandidata za izbore 2017. i navode da žele punu demokratiju i slobodne izbore. Proteste su organizovali studenti. Policija je u sredu uveče bila na meti kritika učesnika protesta posle objavljivanja video snimka u kojem policajci tuku jednog demonstranta. Skupovi održani u sredu uveče i u utorak su jedni od najnasilnijih od početka demonstracija u bivšoj britanskoj koloniji, koju je zahvatila najozbiljnija politička kriza od prelaska pod kontrolu Kine 1997. godine. Vlasti Hongkonga obećale su da će otvoriti „nepristrasnu“ istragu o incidentima na protestima.

SAD su izrazile zabrinutost zbog policijskog nasilja na protestima i zatražile od vlasti „uzdržanost kako bi demonstranti mogli da izraze svoje stanove na miran način“. Hongkong, nekada britanska kolonija, sada je posebna administrativna oblast pod upravom Kine i funkcioniše po principu „jedna zemlja, dva sistema“. Ima visok stepen autonomije u svim oblastima osim spoljnih poslova i odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari