VoA: SAD upoznate sa navodima o finansiranju firmi sa crne liste SAD na severu Kosova 1Foto: EPA/ MIKE THEILER

Sjedinjene Američke Države su upoznate sa izveštajima prema kojima se iz budžeta Srbije finansiraju firme sa severa Kosova koje se nalaze na listi američkih sankcija, rečeno je Glasu Amerike u Stejt departmentu.

„Sjedinjene Države ozbiljno shvataju sve navode o materijalnoj podršci sankcionisanim entitetima”, navodi se u odgovoru neimenovanog portparola Stejt departmenta.

U odgovoru se međutim ne precizira šta bi u vezi sa navodima o budžetskom finansiranju 13 građana srpske nacionalnosti, kao i 20 firmi povezanih sa Zvonkom Veselinovićem i Milanom Radoičićem, trebalo da učine vlasti Srbije, niti da li se može očekivati reakcija SAD.

Zvonko Veselinović i Milan Radoičić, koji se u javnosti Srbije i Kosova povezuju sa brojnim nelegalnim poslovima i istovremeno su među osumnjičenima za ubistvo političkog lidera Srba sa Kosova Olivera Ivanovića, na udaru američkih sankcija našli su se u decembru 2021, navodi VoA.

Veselinović je tada označen kao vođa organizovane kriminalne grupe i jedna od najkorumpiranijih osoba na Kosovu, a Radoičić kao njegov zamenik.

Informacije o tome da Srbija plaća milione evra pojedincima i firmama sa severa Kosova, povezanim sa Veselinovićem i Radoičićem, koji se nalaze na listi američkih sankcija, objavio je Radio Slobodna Evropa (RSE) 25. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari