U vodi iz vodovodne mreže u Odžacima pouzdano više nema crvića nematoda koji su pre 13 meseci bili razlog za zabranu upotrebe ove vode za piće. Ovo su nedvosmisleno potvrdile tri interne, a potom i tri zvanične analize, tako da je republički sanitarni inspektor Milorad Lazić doneo rešenje da je voda ispravna.

U vodi iz vodovodne mreže u Odžacima pouzdano više nema crvića nematoda koji su pre 13 meseci bili razlog za zabranu upotrebe ove vode za piće. Ovo su nedvosmisleno potvrdile tri interne, a potom i tri zvanične analize, tako da je republički sanitarni inspektor Milorad Lazić doneo rešenje da je voda ispravna. Time je skinuta zabrana, zbog koje su se žitelji ove varoši morali snabdevati pijaćom vodom iz cisterni koje su dovožene iz Sombora.
– Posle svih muka u poslednjih godinu dana konačno nam je svima laknulo. Rešili smo jedan veliki problem, koji je u jednom trenutku izgledao nerešiv. Sada nam predstoji druga faza posla, a to je omekšavanje vode, jer je njena tvrdoća tri i po puta veća od dozvoljene – kaže direktor JKP Usluga Darko Dukić.
Sredstva za uklanjanje nematoda i omekšavanje dobijena su iz Fonda za razvoj pokrajine i iznose 46 miliona dinara. Inače, prvi problemi s vodom u Odžacima pojavili su se sredinom devedesetih godina, kada su se u vodi za piće pojavile velike količine otrovnog arsena. Tadašnje rukovodstvo Mesne zajednice i lokalne samouprave ušlo je u investiciju vrednu 80 miliona dinara, s namerom da reši ovaj problem. Uspelo se u tome samo delimično – eliminisan je arsen, ali je voda iz plićih bunara bila ekstremno tvrda i puna kamenca.
Ova je tema protekle godine korišćena i za oštra verbalna prepucavanja između predstavnika lokalne vlasti i opozicije, koja je tražila kolektivnu i ličnu odgovornost. Pravda je tražena čak i na sudu, ali na kraju niko nije odgovarao za propuste u izgradnji fabrike vode.
Sada ostaje da se još reši i problem tvrdoće vode, zbog koje su u prošlosti često stradale veš-mašine i bojleri. Ukoliko i taj posao bude uspešno obavljen to će značiti da je problem pijaće vode u Odžacima konačno rešen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari