Oko hiljadu građana Berana zatražilo je pomoć doktora zbog stomačnih problema. Uzrok zaraze još nije poznat, ali se sumnja da je neispravna voda. Institut za javno zdravlje još nema nikakve podatke o uzrocima epidemije, a još se analiziraju uzorci vode uzetih 24. avgusta. “S obzirom na to da pojedine analize nijesu predviđene zakonskim propisima, one se i ne rade u Institutu za javno zdravlje.

Zbog epidemioloških indikacija u toku su dogovori oko slanja uzoraka vode na laboratorijsku dijagnostiku u Hrvatski zavod za javno zdravstvo u Zagrebu, za patogene koje nije moguće uraditi kod nas,” navodi se u odgovuru portparolke Instituta Vesne Nikaljević podgoričkim Vijestima. Institut takođe radi i analize, kako se navodi, dostavljenih uzoraka od oboljelih osoba iz Opšte bolnice Beranama.

Klinička slika obolelih je blaga, uglavnom praćena mučninom, povraćanjem i grčevima u stomaku. Na Dečjem odeljenju Opšte bolnice Berane, hospitalizovano je 28 dece, a na Infektivnom odjeljenju sedam odraslih. Ostali se leče kod kuće.

Većina Beranaca veruje da je neispravna voda uzrok zaraze. Uprava JP “Vodovod” potvrdila je da su radnici preduzeća “Bemaks” koji izvode radove na putu od Berana prema selu Lubnice i Kolašinu, čak 11 puta probušili cijevi gradsog vodovoda, i da se to posljednji put dogodilo prošlog četvrtka. Izvorište ovog vodovoda, “Merića vrelo”, nalazi se par kilometara ispod sela Lubnice. U Beranama postoji i stari vodovodni sistem, kojim se voda sa manastirskog vrela pumpama izbacivala do bazena na brdu Jasikovac iznad grada. Ovaj sistem se koristi u slučajevima kada dođe do kvarova na novom vodovodu. Sada se sumnja da je u danima kada je došlo do prekida vodosnadbijevanja sa “Merića vrela”, ovaj bazen, koji prethodno nije očišćen, napunjen vodom i stavljen u funkciju, što je mogao biti jedan od uzroka nastanka epidemije.

SNP traži ostavke

Opoziciona Socijalistička narodna partija traži hitno zasjedanje lokalnog parlamenta, na kojoj će biti raspravljano o epidemiji. Ova partija je najavila da će protiv direktora nadležnih službi i svih odgovornih koji su direktno doprinijeli da dođe do masovnog trovanja građana, podnijeti krivične prijave, a od gradonačenika zatražiti i da podnese ostavku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari